Gebang Abang Long

Ibu meninggal balik dari beli buku sekolah

on

Sempena tahun baharu semalam kita dikejutkan dengan beberapa insiden kemalangan yang menyedihkan.

Habibah Abi, 43, dan anaknya, Mohammad Sapiee Johari, 18, yang dalam perjalanan pulang daripada membeli buku teks di sekolah berhampiran dengan menaiki motosikal telah bertembung dengan sebuah Toyota Avanza di persimpangan lampu isyarat di Jalan Matang FAC / Telaga Air di Kuching, Sawarak. Laporan The Star Online itu menyebut bahawa Habibah maut di tempat kejadian manakala anaknya cedera parah. Pemangku Timbalan Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Sarawak , ASP Mathew Manggi berkata siasatan awal mendapati kemalangan itu berlaku apabila Toyota Avanza yang apa yang datang dari arah Kuching ke arah Lundu, melanggar motosikal yang datang dari Telaga Air ke Jalan Matang Lama.

Satu lagi kes klasik melibatkan kereta yang membuat pusingan-U telah melibatkan seorang pelajar maut di Ipoh. MyMetro online melaporkan bahawa Shazmir Hakimi Samsuri yang merupakan pelajar tingkatan tiga SMK Dr Megat Khas, Ipoh maut di lokasi kejadian manakala rakan sekolahnya, Muhammad Danish Rosli Afandi, 15, parah pada kejadian di hari terakhir 2016.

Gambar dari MyMetro yang memetiknya dari laman FB

Gambar dari MyMetro yang memetiknya dari laman FB

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Perak, Superintendan Wan Jamil Wan Chik dilaporkan berkata bahawa motosikal dinaiki dua remaja dan MPV itu dalam perjalanan dari arah Jalan Kuala Kangsar ke Pusat Rekreasi Gunung Lang. Sebaik tiba di lokasi kejadian pemandu MPV itu tiba-tiba belok ke kanan untuk membuat pusingan U, mungkin menyangkakan laluan itu jalan dua hala. Pemandu kenderaan pelbagai guna (MPV) berusia 47 tahun itu tidak cedera.

Mungkin kemalangan seperti ini takkan berlaku jika semua pihak bersikap lebih menghormati undang undang. Seperti yang dijangka akan ada mereka yang mempertikaikan penunggangan mungkin tanpa lesen oleh pelajar di Ipoh itu. Pun begitu, apa gunanya lesen jika undang undang tak dihormati.

Jika semua pengguna jalanraya lebih berhati hati dan lebih prihatin, tentunya jalanraya kita akan lebih selamat. Pandu dan tunggang secara selamat, mereka mungkin ahli keluarga anda.

Recommended for you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *