Berita Global

Sisa makanan untuk buat tayar

on

Kira-kira 30 peratus daripada tayar kereta anda terdiri daripada pengisi yang dipanggil karbon hitam. Ia membuatkan getah lebih tahan lama, dan memberikan warna hitam, dan dibuat dengan pembakaran tidak lengkap hidrokarbon. Pembuatan karbon hitam menyumbang kepada pelepasan gas berbahaya, dan permintaan untuknya semakin meningkat seiring pertumbuhan industri tayar.

Para penyelidik di Ohio State University telah mendapatkan satu alternatif yang mungkin berada dalam longgokan baja kompos anda! Kompos merupakan sisa makanan yang tibiar reput agar menjadi baja.

Menurut saintis OSU, kulit telur dan kulit tomato didapati boleh menjadi pengganti yang baik untuk karbon hitam dalam tayar. Selain ia nya bahan yang lebih mesra alam, ia boleh didapati dengan mudah, dan mengurangkan sisa makanan daripada memasuki tapak pelupusan.

Kulit telur dan kulit tomato memberikan kelebihan praktikal tertentu apabila digunakan dalam tayar. Kulit tomato didapayi menawarkan kestabilan suhu tinggi, dan struktur berliang kulit telur tanah bergabung amat baik dengan getah malah melebihi standard prestasi industri. Walaupun pengisi tradisional biasanya membuatkan getah yang kurang fleksibel, menggantikan karbon hitam dengan kulit telur tanah dan kulit tomato menyebabkan kesan sinergi Рmisalnya, membolehkan getah menjadi lebih kuat untuk mengekalkan fleksibiliti.  Getah yang terhasil adalah berwarna merah-coklat dan bukannya hitam, tetapi pasukan OSU yang sedang mencari jalan untuk memanipulasi warna warna ini.

Walaupun karbon hitam semakin sukar didapati, kulit telur dan kulit tomatoboleh didapati dengan murah dan banyak. Amerika Syarikat menggunakan hampir 100 bilion telur dan 13 juta tan tomato setiap tahun. Separuh daripada jumlah telur dan tomato ini diproses di kilang-kilang makanan, yang membuang cengkerang dan kulit. Oleh itu kilang-kilang ini akan menjadi sumber sesuai untuk mendapatkan bahan pengisi getah yang baharu ini, kerana mungkin sukar untuk mengumpul sisa dari penggunaan isi rumah.

Teknologi untuk ini tayar berdasarkan bahan buangan bio ini telah dilesenkan kepada sebuah syarikat bernama EnergyEne, yang dimiliki oleh Prof. Cornish. Layari  Phys.org untuk maklumat lanjut.

Recommended for you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *