Berita Global

Honda sokong Grab bermotosikal

on

Honda Motor Co Ltd telah menandatangani memorandum persefahaman (MOU) dengan Grab Inc pada 22 November 2016, untuk memulakan perbincangan ke arah kerjasama dalam bidang perkhidmatan perkongsian motosikal di Asia Tenggara. Grab menyediakan platform perkongsian perjalanan di mana pengguna berkongsi dan menggunakan kereta dan motosikal.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, aktiviti perkongsian perjalanan ini telah mengalami trend pertumbuhan global. Dalam arah aliran ini, struktur kini beralih tumpuan daripada “hak milik” kepada “perkongsian penggunaan” produk telah menjadi semakin ketara dalam pasaran motosikal di Asia Tenggara juga.

Seiring perkembangan ini, Honda dan Grab akan bekerja sama dan berusaha untuk merealisasikan perkhidmatan mobiliti baru dalam bidang perkongsian dengan menjalankan inisiatif eksperimen di Asia Tenggara semasa menggunakan sumber kedua-dua syarikat. Ini termasuk pengetahuan yang telah dikumpul Grab melalui perniagaan perkongsian perjalanan dan juga barisan produk motosikal, rangkaian dan perkhidmatan jualan Honda.

Honda sudah mempunyai rekod usaha tempatan untuk mempopularkan lebih lagi motosikal mesra alam dan lebih selamat dalam pasaran yang semakin meningkat di Asia Tenggara. Selain itu, Honda telah menjadi proaktif dalam usaha pemuliharaan alam sekitar dan pendidikan keselamatan lalu lintas untuk pemandu dan penunggang.

Melalui kerjasama dengan Grab, Honda akan berusaha membantu pengurangan kesesakan lalu lintas di kawasan bandar melalui penggunaan telematik asalnya dan teknologi lain. Honda juga akan berusaha untuk mengurangkan lagi pelepasan CO2 melalui penggunaan produk motosikal dengan prestasi alam sekitar yang tinggi. Selain itu, Honda akan berusaha untuk meningkatkan kesedaran keselamatan di kalangan pemandu melalui penggunaan pengetahuan dan kemudahan Honda untuk pendidikan keselamatan lalu lintas.

Recommended for you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *