TRUMP MAHUKAN KENAKAN TARIF 100% PADA KERETA CHINA BUATAN MEXICO

oleh Firdaus Razani|
Bekas Presiden dan calon presiden GOP 2024 Donald Trump memberi amaran kepada pembuat kereta China dengan tarif yang lebih besar jika mereka menubuhkan kilang di Mexico untuk mengelak tarif sedia ada.
PERODUA MREC Banner Campaign February 2024
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01

Beliau membuat kenyataan tersebut semasa satu acara di Ohio.

Sewaktu beliau menjadi Presiden, Trump sudah mengenakan tarif sebanyak 25 peratus ke atas kereta buatan China.

 

trump

 

Baru-baru ini, beliau berjanji akan menaikkan tarif tersebut kepada 50 peratus ke atas kenderaan yang dikeluarkan di Mexico di kilang milik China.

Kini, bekas presiden itu telah menaikkan harga dengan mengancam untuk mengenakan tarif 100 peratus ke atas kenderaan China sekiranya memasuki Amerika Syarikat melalui Mexico.

Trump menyampaikan mesej melalui NBC “Jika anda mendengar, Presiden Xi [Jinping] — dan anda dan saya adalah kawan — tetapi dia memahami cara saya berurusan.

“Kilang pembuatan kereta raksasa yang anda bina di Mexico sekarang... anda tidak akan mengupah orang Amerika dan anda akan menjual kereta itu kepada kami, tidak,”ujarnya.

 

 

Beliau turut berkata "Kami akan meletakkan tarif 100% pada setiap kereta yang melintasi garisan, dan anda tidak akan dapat menjual kereta tersebut jika saya dipilih."

Bekas presiden itu memberi amaran bahawa jika beliau tidak dipilih semula, ia akan mendatangkan malapetaka kepada negara dan sektor automotifnya, dan menyifatkan sebagai berpotensi perang.

Kenyataan calon presiden itu berikutan pengumuman daripada pentadbiran Biden bahawa ia telah menugaskan Setiausaha Perdagangan untuk menyiasat risiko kenderaan China yang ditimbulkan kepada privasi pemandu Amerika.

Rumah Putih juga dilaporkan sedang mengkaji untuk mengembangkan tarif untuk menghalang kenderaan China daripada masuk ke negara itu melalui Mexico.

 

byd

 

Untuk melakukan perkara itu, ia mungkin akan meningkatkan pada tarif yang pertama kali diperkenalkan di bawah pentadbiran Trump.

Tarif 25 peratus adalah faktor besar mengapa pembuat kereta China tidak mempunyai kehadiran sebenar di negara itu, seperti yang mereka lakukan di Eropah dan pasaran lain.

Walau bagaimanapun, pakar percaya bahawa tarif mungkin tidak menghalang pembuat kereta China daripada mempertimbangkan pasaran lebih lama.

Walaupun kilang di Mexico menawarkan penyelesaian yang berpotensi untuk industri, kemelesetan ekonomi di China.

Ia telah mendorong pembuat kereta untuk meneroka pasaran baharu untuk mengekalkan momentum jualan mereka.

 

SUMBER : Carscoops

Berita Berkenaan

Berita Global
Tindakan GM dan Nissan itu mendapat pujian dari Presiden baharu, Joe Biden yang akan memegang…
Berita Global
Almaklumlah, kat sana piston dan mesingan mudah untuk didapati... Antara model kereta yang popular…
Berita Global
Usaha Presiden Donald Trump untuk mengawal harga minyak nampaknya tidak memberikan kesan walaupun…