Tokoh Brand Guardians 2020, CEO PETRONAS antara yang dinobatkan

oleh SALINA JALIL|
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Petronas, Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin sekali lagi diiktiraf sebagai satu-satunya CEO dari ASEAN dan CEO Minyak dan Gas dari Asia dalam senarai 100 tokoh global terbaik Brand Guardians 2020 oleh Brand Finance, badan penilai jenama terkemuka dunia.

 

Dalam satu kenyataan hari ini, PETRONAS berkata Wan Zulkiflee berada di kedudukan ke-58 dunia pada senarai tahun ini, naik daripada kedudukan ke-93 tahun sebelumnya.

 

"Beliau menerima pengiktirafan daripada Brand Finance kerana kepimpinannya yang berpandangan jauh dalam urusan perniagaan, jenama dan kelestarian serta pengurusan berhemat dalam membawa syarikat nasional minyak dan gas dan industri itu maju ke hadapan," kata kenyataan itu.

 

Pemimpin perniagaan terkemuka yang lain dalam senarai Brand Guardians 2020 itu termasuk Bernard Arnault dari (LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE), (Facebook) Mark Zuckerberg dan (Shell) Ben van Beurden.

 

PETRONAS juga sekali lagi diiktiraf sebagai jenama paling bernilai ASEAN dengan pertumbuhan Nilai Jenama (BV) tertinggi di seluruh jenama serantau dalam Global 500 pada AS$15.2 bilion.

 

Pengiktirafan Bank Finance terhadap PETRONAS terutama disumbangkan terhadap prestasi perniagaan syarikat yang lebih kukuh, serta unjuran kukuh dan positif, kata kenyataan itu.

 

Pengiktirafan ini melengkapkan kedudukan PETRONAS dalam senarai 500 Jenama Paling Bernilai naik kepada tangga 120 dari tangga 130 pada tahun sebelumnya.

 

 

tank

 

CEO Brand Finance, David Haigh berkata: "PETRONAS, bersama-sama dengan semua syarikat gergasi Minyak dan Gas, menghadapi ketidaktentuan pasaran yang berterusan. Dalam menghadapi cabaran, syarikat itu dengan jelas menetapkan hasratnya untuk berusaha ke arah menyampaikan penyelesaian tenaga secara lebih mampan dan pada masa yang sama menguatkan daya tahannya dan terus tangkas.

 

Berdasarkan syarikat terkemuka dunia oleh nilai jenama portfolio, Indeks Brand Guardianship menilai CEO, bagaimana mereka berperanan sebagai pengurus jenama dan duta.

 

Sama seperti Indeks Kekuatan Jenama, skor metrik baharu Brand Finance adalah 0-100 dengan mempertimbangkan pelbagai input mencerminkan kejayaan CEO dalam pelaburan, ekuiti penjaga dan prestasi.

 

Laporan tahunan Brand Finance Global 500 mengenai jenama paling bernilai di seluruh sektor dan negara diumumkan hari ini di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland.

 

 

-BERNAMA

Berita Berkenaan

Berita Global
Melalui entiti gabungannya Amplus Power Supply Private Limited, Gentari telah menandatangani MoU…
Berita Domestik
Untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022 (FY2022), PETRONAS mencatatkan keuntungan bersih…
Sukan Bermotor
  Semasa pasukan Honda Petronas MIE Racing terus bersaing dalam Superbike Dunia dengan pelumba - …