Tesla panggil balik pekerja yang dipecat

oleh Firdaus Razani|
Beberapa minggu lalu, Tesla telah mengejutkan dunia dengan memecat seluruh pasukan 500 orang di jabatan rangkaian stesen pengecasan pantasnya, dan menutup jabatan itu.

Kini, pembuat kereta elektrik itu telah memanggil semula beberapa kakitangan yang diberhentikan dalam usaha yang jelas untuk mengembalikan keputusannya.

Walaupun Elon Musk tidak memberikan butiran tentang rancangan Tesla untuk rangkaian pengecasannya, Bloomberg melaporkan bahawa beberapa pekerja yang diberhentikan kini diupah semula ke dalam pasukan.

 

tesla

 

Walaupun masih tidak jelas berapa ramai kakitangan yang kembali, Max de Zegher, pengarah pengecasan untuk Amerika Utara, kembali bersama pembuat kereta itu.

Walau bagaimanapun, setakat ini, tiada tanda bahawa bekas Eksekutif tertinggi untuk infrastruktur pengecasan Tesla, Rebecca Tinucci, telah kembali.

Mungkin beberapa bekas pekerja tidak kembali kerana syarikat pengecas seperti BP Pulse, telah menyatakan minat untuk mengambil pekerja Supercharger yang diberhentikan untuk mengembangkan rangkaian mereka sendiri.

Walaupun selepas mengupah semula beberapa pekerja, Tesla mungkin mengalami kesukaran untuk menguruskan lokasi pengecasannya.

Ini bukan kali pertama Musk melancarkan pemotongan kakitangan.

Pada 2022, selepas membeli Twitter, dia memberhentikan kira-kira separuh daripada pekerja syarikat itu sebelum meminta mereka untuk kembali.

 

SUMBER : Carscoops

Berita Berkenaan

Berita Global
"Tiada 'refresh' Model Y akan keluar tahun ini", Musk berkata, sambil menambah bahawa Tesla terus…
Berita Domestik
  Pameran trak Cybertruck tersebut hanya sehingga 2 Jun 2024. Tiga sesi tersedia setiap hari…
Berita Domestik
Tesla turut menampilkan model trak futuristik sensasi mereka iaitu Cybertruck dan Model 3…