Terkini Suzuki V100 pula jadi buruan!

oleh SALINA JALIL|
gambar hiasan dari Webike Japan
Jenama motosikal keluaran Yamaha antaranya RXZ dan 125zr ternyata telah berada pada tahap yang tidak masuk akal ketika ini sehingga mencecah puluhan ribu ringgit.


Sama juga dengan jenama Honda menerusi model yang begitu terkenal EX5 yang pernah mencecah sejuta belian di negara ini yang juga telah mencecah harga belasan ribu ringgit.


Terkini, satu lagi jenama dari Jepun iaitu Suzuki juga tidak mahu kalah apabila model skuternya V100 kini menjadi buruan orang ramai.

 

V100 merupakan satu-satunyo model skuter yang menggunakan enjin dua lejang seperti apa yang dibawa oleh model-model Suzuki yang lain antaranya RG-V serta Panther TXR.

 

Tinjauan di beberapa laman web jualan kenderaan, ternyata model V100 telah disenaraikan sebagai motosikal yang paling sukar diperolehi ketika ini kerana produksi yang telah dihentikan.

 

Kalau ada sekalipun, harganya sudah mencecah RM5,000 hingga RM7,000 bagi yang lengkap dokumen dan masih digunakan (running).

 

gambar dari carousel malaysia

 

Manakala bagi yang tersadai, jangan terkejut apabila boleh mencecah RM3,000 sebiji. Jika sebelum ini jenama V100 langsung tidak dipandang.

 

Rata-rata orang ramai menyatakan pandangan mereka terhadap harga skuter ini yang turut menjadi fenomena baharu di Malaysia.

 

“Walaupun kecil, skuter ini menggunakan enjin 2 -stroke (lejang). Kita perlu gunakan minyak 2T untuk menggerakkannya.

 

“Ternyata enjin skuter ini begitu laju dan berkuasa dan juga senang untuk diselenggara terutamanya kepada makanik ‘otai’,” jelas KeriKhairi.

 

“Saya baru dapatkan motosikal ni bulan lepas, alat ganti juga masih ada di Shoopee. Alat ganti tidak terlalu mahal. Masih releven jika ingin guna skuter ini,” kata Joe Rahman Kontena.

 

 

– K! ONLINE.

Berita Berkenaan

Informasi
Sedar tak sedar, sudah 22 tahun Suzuki Hayabusa berada di pasaran sejak pengenalannya pada tahun…
Berita Global
Ya, ia merupakan antara model crossover yang cukup menarik perhatian disebabkan rupa parasnya yang…
Berita Global
  Enjin dan perkakasan Katana 2022 dinaik taraf dengan sejumlah komponen baharu seperti berikut…