SHELL KEKAL DI MALAYSIA

oleh Firdaus Razani|
Baru-baru ini terdapat laporan bahawa syarikat petroleum global, Shell sedang berbincang dengan Saudi Aramco untuk menjual stesen minyaknya di Malaysia.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Hari ini, syarikat minyak global Shell menjawab perkara tersebut dengan berkata bahawa ia kekal "komited terhadap perniagaan mobiliti" di Malaysia.

Reuters melaporkan pada hari Isnin, memetik empat sumber industri yang mengetahui perbincangan itu, bahawa perbincangan itu bermula pada akhir 2023 dan perjanjian boleh bernilai sehingga $1 bilion.

Shell yang berpangkalan di London mempunyai kira-kira 950 stesen minyak di seluruh Malaysia, menurut laman webnya, menjadikannya pengendali kedua terbesar selepas Petronas milik kerajaan.

Shell juga menjual pelincir industri, mengekstrak minyak mentah dan gas asli di luar pesisir negeri Sarawak dan Sabah dan merupakan rakan kongsi dalam dua usaha sama gas asli cecair (LNG) di negara ini.

Penjualan yang dilaporkan adalah sebahagian daripada usaha Ketua Pegawai Eksekutif Wael Sawan untuk memberi tumpuan kepada bahagian yang paling menguntungkan syarikat.

Shell berkata ia akan berusaha untuk melepaskan 500 stesen minyak tahun ini dan seterusnya. Ia juga dalam proses menjual kilang penapisan dan petrokimia Singapura.

Saudi Aramco tidak mempunyai stesen minyak di Malaysia, walaupun ia memiliki 50 peratus daripada 300,000 tong sehari (bpd) kilang penapisan Pengerang di Johor dalam usaha sama dengan Petronas.

 

SUMBER : ChannelNewsAsia

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Shell Malaysia Trading Sdn Bhd dan Pengarah Urusan Shell Timur Sdn Bhd, Shairan Huzani Husain,…
Informasi
Syarikat itu berkata, bagi peringkat pertama, lorong paling kiri dan tengah Lebuhraya Persekutuan (…
Berita Domestik
"Kami telah bawa isu ini ke perhatian kerajaan Persekutuan, kami hargai cakna dan keprihatinan…