Perintah Kawalan Pergerakan: 'nak siram pokok di pejabat', 'nak beli surat khabar" antara alasan TAK MUNASABAH yang diberikan semasa ditahan!

oleh SALINA JALIL|
Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal, berkata pelbagai alasan tidak munasabah diberikan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di sekitar Petaling Jaya.


 

Antara alasan yang diberikan adalah:

 

  • ‘perlu siram pokok di pejabat’,
  • ‘nak hantar kek’,
  • ‘pergi beli surat khabar’
  • ‘bungkus makanan tengah hari’

 

“Tiada laporan anggota IPD (Ibu Pejabat Polis Daerah) Petaling Jaya dimaki dan dicerca setakat ini, namun kami berdepan pelbagai alasan tidak munasabah termasuk mahu siram pokok di pejabat ketika tempoh PKP.

 

“Malah, ada yang tinggal di Shah Alam memaklumkan ingin beli barangan dapur ketika ditahan dalam sekatan jalan raya di Plaza Tol Damansara.

 

“Ia membuatkan kita terfikir sebilangan kecil masyarakat belum menyedari tahap bahaya wabak COVID-19,” katanya.

 

 

 

Careta turut menyusun alasan-alasan lain yang diberikan melalui laporan pihak media. Antaranya  yang 'menarik' adalah dari beberapa daerah seperti di bawah;

 

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Mohd Fahmi Visuvanathan Abdullah berkata pada peringkat awal PKP, terdapat beberapa individu yang tinggal di pinggir bandar menganggap ia adalah satu idea yang bijak untuk memandu di sekitar bandar kerana jalan raya tidak sesak tetapi kami menasihati untuk pulang ke rumah terus".

 

"Ada yang tinggal di Kajang berkata dia berada di KL untuk membeli makanan," katanya.

 

Seorang lelaki lain mendakwa bahawa dia  dalam perjalanan ke bank itu, walaupun hampir pukul 11 ​​malam itu, katanya. Seorang lelaki lain pula memberikan alasan bahawa dia perlu membeli pemutar skru untuk kerja-kerja DIY.

 

Seorang lagi telah membawa isterinya bersama-sama untuk membeli-belah runcit 'kerana hanya dia tahu apa yang hendak dibeli'.

 

Ketua Polis Daerah Serdang, Ismadi Borhan memetik satu kes di mana polis menyaksikan sebuah kereta dengan dua orang di dalamnya, dengan suami mengatakan bahawa dia terpaksa membawa isterinya datang (untuk membeli-belah) 'kerana hanya dia tahu apa yang hendak dibeli'.

 

Ketua Polis Daerah Seberang Prai Tengah, Mohd Mustafa Bidin berkata terdapat mereka yang cuba menyeberangi Jambatan Pulau Pinang untuk menikmati juadah nasi kandar terkenal di George Town.

 

"Salah seorang daripada mereka berkata bahawa dia terpaksa memandu kerana mempunyai keinginan untuk menikmati nasi kandar di Pulau Pinang."

 

"Dan ada satu keluarga yang ingin pergi 'berjalan-jalan' di pulau itu memandangkan keadaan jalan raya tidak sesak. Kami memberitahu mereka untuk pulang dan tinggal di rumah, "katanya.
 

 

Dengan alasan-alasan yang diberikan di atas, sekarang kita tahu kenapa PKP ini dilanjutkan sehingga 14 April 2020!

 

 

 

Himpunan dari keratan The Star dan BH

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  "Bilik pameran dalam talian kini terbukti menjadi alternatif yang sesuai untuk pelanggan semasa…
Berita Domestik
Kerajaan juga kata Muhyiddin akan mengumumkan bantuan lebih menyeluruh kepada semua kumpulan…
Informasi
  Sebelum ini, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba memberitahu, negara hanya boleh…