Angka jualan kenderaan terjejas, Toyota 85 unit, Perodua 1,009 unit pada bulan Jun

oleh SALINA JALIL|
Gambar Hiasan dari UMW Toyota
UMW Holdings Bhd menjangkakan jualan kenderaan yang minimum untuk bulan Julai bagi UMW Toyota Motor (UMWT) dan Perodua, kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Datuk Ahmad Fuaad Kenali.


Beliau berkata, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 penuh yang sedang berkuat kuasa, bermula pada 1 Jun 2021 memberi kesan buruk kepada sektor automotif domestik dengan 1,921 unit didaftarkan pada Jun.


Daripada jumlah itu, UMWT menjual 85 kenderaan manakala Perodua menjual 1,009 unit.
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 02

 

"Bilik pameran dalam talian kini terbukti menjadi alternatif yang sesuai untuk pelanggan semasa PKP penuh. Bilik pameran dalam talian Toyota, Lexus dan Perodua menjadi tarikan kerana pengguna beralih kepada e-platform secara berperingkat semasa fasa sekatan pergerakan.

 

"Bagi mengimbangi ketiadaan pelanggan yang datang kerana bilik pameran ditutup, UMWT dan Perodua tidak mempunyai alternatif lain selain meningkatkan pemasaran dan penjualan melalui dalam talian.

"Pada masa ini, kedua-dua elemen itu mencatatkan tempahan yang baik yang boleh dipenuhi selepas sekatan pergerakan dilonggarkan," katanya dalam satu kenyataan.

 

Beliau berkata, kumpulan terus berharap sekatan pergerakan dapat dilonggarkan dan mematuhi kepada pematuhan yang ketat terhadap prosedur operasi standard (SOP) COVID-19.

 

Katanya, UMW tetap yakin dengan potensi pertumbuhan industri automotif di Malaysia.

 

Baru-baru ini, UMWT mengumumkan akan melabur sebanyak RM270 juta dalam pembuatan kenderaan elektrik hibrid (HEV) tempatan sebagai usaha untuk memajukan inisiatif neutral karbon dan menawarkan pelbagai jenis kenderaan, termasuk HEV yang maju dari segi teknikal kepada pelanggan.

 

"Tanpa mengambil kira sekatan pergerakan yang berterusan dan gangguan yang berpanjangan dalam cip semikonduktor global, UMW menjangka momentum jualan automotif akan berterusan, terutama dengan lanjutan pengecualian cukai jualan," katanya.

 

 

 

-BERNAMA

Berita Berkenaan

Informasi
Dalam kenyataan pada Rabu, JH Rozman berkata perkara itu tidak selaras dengan garis panduan rasmi…
Berita Domestik
Sumbangan tersebut berupa barangan termasuk peralatan diagnostik, peralatan pemulihan, penjagaan…
Berita Domestik
  Beliau menjelaskan bahawa pencapaian 2021 lebih sesuai dibandingkan dengan prestasi 2019, di…