Mabuk? Jangan pandu sendiri, panggil saja trak penunda!

oleh SALINA JALIL|
Sekiranya anda terlalu mabuk untuk memandu, siapa yang boleh anda hubungi? Sekiranya anda bukan peminat e-hailing, anda tidak perlu risau lagi kerana sekarang anda boleh menghubungi trak penunda!


Sekumpulan pemandu trak tunda di Pulau Pinang tampil dengan idea inovatif untuk menunda kenderaan dengan pemandu duduk di dalam kenderaan sendiri! Kadar harga pula adalah pada kadar yang sama semasa kerosakan atau menunda selepas kemalangan.
Modenas

 

Pemandu trak penunda, Chan Kok Hoe, 43, berkata bahawa dia mendapat ilham mengenai idea itu setelah sering melihat berita kemalangan yang disebabkan oleh pemanduan minuman keras.

 


"Kami menawarkan jalan keluar bagi mereka yang mahu pulang ke rumah tetapi enggan meninggalkan kereta mereka di belakang.

 


"Terdapat pemilik kenderaan yang bimbang untuk meninggalkan kereta mereka jika mereka pulang menggunakan perkhidmatan e-hailing, jadi kami akan membawa mereka dan kereta mereka pulang bersama," katanya.

 


Chan berkata, perkhidmatan itu ditawarkan pada harga RM100 hingga RM120, sama seperti perkhidmatan yang diberikan semasa kerosakan di sekitar Pulau Pinang.

 


"Ini adalah pilihan yang lebih selamat daripada cuba memandu ketika mabuk. Daripada berisiko dipenjara sehingga 15 tahun dan denda hingga RM100,000, ini lebih munasabah,” kata Chan sambil mendesak syarikat trak tunda berlesen lain untuk mempertimbangkan untuk menawarkan perkhidmatan yang sama.

 

"Trak penunda berlesen mempunyai insurans yang melindungi kereta anda semasa anda melibatkan kami, jadi ini adalah pilihan yang lebih selamat," tambah Chan lagi.

 


Pada 15 Julai, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong mencadangkan pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333). Di bawah pindaan yang dicadangkan, mereka yang disabitkan kesalahan menyebabkan kematian akibat pemanduan berbahaya atau melulu akan menghadapi hukuman penjara sekurang-kurangnya lima tahun, meningkat dari dua tahun semasa, serta denda tidak kurang dari RM20,000.

 

 

- idea ini admin sokong sangat, cuma di sini admin tidak pasti samada mereka yang mabuk itu masih 'sedar' dan berakal atau tidak untuk menghubungi trak penunda, mahupun hubungi e-hailing - 

 

sumber: TheStar

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Pertubuhan Trak Tunda dan Pengangkut Kereta 1Malaysia (1MTTCC) merancang untuk mewujudkan sekurang…