Kia Picanto Generasi ke-3 dilancarkan pada harga RM49,888

oleh SALINA JALIL|
Untuk memulakan babak pertama 2018, Naza Kia Malaysia hari ini melancarkan Kia Picanto All-New. Pelancaran oleh pengedar rasmi kenderaan Kia di Malaysia itu telah berlangsung di Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC).

Kia Picanto generasi ke-tiga adalah satu-satunya jenama bukan nasional yang baru di segmen A tempatan dan membawa watak muda dan energik baru ke pasaran. Model terkini ini juga menjanjikan menjadi kereta yang paling serba boleh di kelasnya.
Kawasaki Legend Reborn

"Pasaran A segmen automotif Malaysia adalah antara segmen yang paling sengit dipertandingkan. Dengan pengenalan Kia Picanto Baharu ini, kami berharap dapat memanfaatkan segmen pasaran yang menguntungkan ini dan menetapkan nada untuk jualan kami tahun ini. Kami yakin dengan tambahan terbaru ini kepada barisan Kia, kami akan dapat mencapai sasaran penjualan Kia Picanto sebanyak 5,000 unit. Model ini penting kerana ia akan menyumbang kepada 50% sasaran jualan keseluruhan Naza Kia untuk 2018", kata Dato' Samson Anand George, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Kumpulan Automotif, Naza Corporation Holdings Sdn Bhd.

Kia Picanto baharu ini didatangkan dengan reka bentuk moden dan direka dengan ciri-ciri keselamatan dengan butiran futuristik dan imej sporty. 

Didatangkan dengan enjin 1.2 Kappa MPI dan transmisi 4AT Gated dengan peningkatan prestasi NHV, kecekapan bahan api yang lebih baik dan kecekapan penghantaran kuasa.

Bahagian luar Kia Picanto ini juga dilengkapi dengan lampu depan bi-fungsi baharu LED dan DRL (Daytime Running Light).

Bahagian dalaman kabin pula, pereka Kia mencipta kabin yang lebih baik dengan gaya hidup moden berbanding model generasi kedua, dengan bahan baru dan susun atur, menambah rasa yang lebih berkualiti. Reka bentuk yang mendatar mendatar menambah lebar visual yang lebih besar ke kawasan pedalaman, menonjolkan dimensi kabin yang meningkat.

Untuk keselesaan tambahan, tempat duduk Kia Picanto serba baharu ini diubahsuai untuk menyediakan tempat duduk yang lebih baik sambil mengekalkan kelebihan ruang dalaman yang lain. Trim pintu yang dioptimumkan juga meningkatkan ruang bahu sebanyak 10mm untuk kerusi baris 1. Selain itu, pad kemalangan model terbaru kini lebih langsing dengan sterengnya bergerak 10mm ke atas untuk meningkatkan ruang lutut dan kaki.

Kapasiti bagasi yang lebih besar dan kecekapan ruang yang lebih baik dengan kerusi barisan kedua yang boleh dilipat (perpecahan 60:40), memberikan ruang kargo yang dimaksimumkan kepada 1,010 liter. 

Dari segi keselamatan pula, ia mempunyai enam beg udara dan menggunakan kerangka Advanced High Strength Steel (AHSS), ABS, ESC dan Isofix untuk tempat duduk kanak-kanak.

Lima warna pilihan iaitu Pop Orange, Lime Light, Honey Bee, Clear White and Titanium Silver. 

 

Naza Kia Malaysia juga memperkenalkan semula 'aksesori aksesori Kia 'NOVUS' untuk semua kenderaan Kia yang baharu bermula dengan Picanto.


Terdapat dua pakej Aksesori NOVUS yang tersedia, eksklusif untuk Kia Picanto yang terbaru;

Picanto All-New NOVUS X dan All-New Picanto NOVUS S, berharga RM5,618 (termasuk GST) dan RM3,498 (termasuk GST) masing-masing. Aksesori yang termasuk dalam pakej adalah lambang NOVUS, trafo suria, NOVUS Bodykits bergaya dan sporty, serta tempat duduk kulit dan perakam video DVR-digital antara lain.

 

Add new comment

banner articles

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Berita Domestik
  Sepanjang tempoh kempen ini, Kia Cerato 1.6 SX ditawarkan harga permulaan dari RM83,032.45 (…
Telah Diuji
Jadi, apakah yang istimewanya pada Kia Picanto jika dibandingkan dengan rakan-rakan sekelasnya,…