JPJ buka peluang kepada syarikat swasta mohon nombor pendaftaran khas

oleh Mohamad Hanif|
Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Berita Harian, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bersetuju untuk membuka peluang kepada mana-mana syarikat swasta dan korporat untuk memiliki nombor pendaftaran khas.
Modenas

Menurut Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Shaharuddin Khalid berkata, pihaknya akan memberi nombor bermula 1 sehingga 1,000 dengan bayaran RM5 juta. 

“Permohonan boleh dibuat syarikat swasta atau badan korporat bermula hari ini. Sebagai contoh, sekiranya PETRONAS berminat, nombor pendaftaran akan bermula dengan PETRONAS diikuti nombor.

“Untuk tambahan 1,000 lagi nombor, mereka boleh membuat bayaran tambahan RM1 juta.

“Hasil penjualan nombor khas ini bagi menambah pendapatan syarikat atau badan korporat berkenaan,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Dalam pada itu, ditanya mengenai nombor pendaftaran khas kenderaan kepada Universiti Awam (UA), beliau berkata belum ada permohonan dibuat UA bagi mendapatkan nombor khas berkenaan.


“UA yang berminat boleh membuat permohonan menerusi Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pendidikan, kemudian mereka akan salurkan permohonan itu kepada JPJ untuk diteliti dan mendapat kelulusan.

“Setiap UA akan diberi 10,000 nombor dengan bayaran RM500,000. Nombor ini perlu dijual dalam tempoh tiga tahun,” katanya.

Sementara itu, Shaharuddin berkata RM9.6 juta disumbangkan kepada hasil kerajaan menerusi tujuh siri nombor pendaftaran yang dilaksanakan melalui sistem bidaan dalam talian Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJeBid) yang dilaksanakan sejak April lalu.

Beliau berkata, tujuh siri nombor itu membabitkan Wilayah Persekutuan Putrajaya (FC), Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (VDN, VDP, VDQ, VDR, VDS) dan Kedah (KET).

Katanya, orang ramai kini boleh membida nombor pendaftaran kenderaan Pulau Pinang bagi siri PPC secara dalam talian melalui JPJeBid yang akan dibuka selama lima hari bermula 2 Ogos hingga 6 Ogos, 11.59 malam.

“Harga bidaan JPJeBid adalah mengikut harga minimum ditetapkan iaitu nombor bernilai utama RM20,000, nombor menarik (RM3,000), nombor popular (RM800) dan nombor biasa (RM300).

“Bagi siri PPC ini, kita menyasarkan hasil bidaan keseluruhan antara RM600,000 hingga RM1 juta,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  "JPJ Perlis membuka siri pendaftaran ini hingga 22 Februari lalu dan menerima pembida sebanyak 4…
Berita Domestik
  Pengarah JPJ Kedah, Abdul Rahman Emang Anyie berkata, bidaan tertinggi adalah KFC 7 sebanyak…
Berita Domestik
  Katanya, jumlah kutipan tersebut melepasi sasaran awal pihaknya yang berjumlah RM2.5 juta bagi…