Grab dan Uber akhirnya halal

oleh DIANA ISMADI|
AION MREC Banner Campaign May 2024

 

Malaysia kini telah mencatat sejarah sebagai negara pertama di dunia yang menghalalkan perkhidmatan Grabcar dan Uber apabila Dewan Rakyat telah meluluskan rang undang-undang (RUU) semalam.

 

Berikutan perkara tersebut, operasi mengambil penumpang yang menggunakan perkhidmatan “e-hailing” ini kini boleh digunakan secara sah di Malaysia.

 

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nancy Shukri, pindaan membabitkan RUU Pengangkutan Awam Darat (Pindaan) 2017 yang dibentangkan secara berasingan menerima undian majoriti dari kalangan Ahli Parlimen yang hadir.

 

Nancy turut berkata bahawa kedua-dua undang-undang itu juga membolehkan perkhidmatan e-hailing dilakukan secara sah di Semenanjung Malaysia merangkumi Sabah dan Sarawak walaupun kedua negeri itu tidak tertakluk di bawah kawalan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD).

 

“Ini adalah kali pertama penyedia perkhidmatan e-hailing dihalalkan untuk menjalankan operasi mereka. Ketika ini semua negara termasuk Australia menuggu pelaksanaan di Malaysia” kata Nancy.

 

Sumber daripada Berita Harian.

 

Berita Berkenaan

Informasi
  Beliau berkata, program itu diperkenalkan apabila terdapat laporan yang menyatakan golongan…
Berita Domestik
Ini kerana Grab dalam satu kenyataan menjangkakan pengguna Grab sedia ada akan mengalami tempoh…
Berita Domestik
Itu cadangan Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) kerana Grab didakwa menyalahgunakan kedudukan…