Dicekup selepas beraksi "wheelie"

oleh SALINA JALIL|
Keseronokan dua remaja melakukan aksi 'wheelie' tidak kekal lama apabila mereka ditahan dalam operasi membanteras samseng jalanan di Jalan Ipoh-Butterworth berhampiran Simpang, di Taiping, pada malam minggu lalu.
KTM aspiRC MREC Banner Campaign October 2023
HONDA CITY MREC Banner Campaign November 2023

 

Tidak cukup dengan itu, seorang daripadanya iaitu pelajar tingkatan empat didapati dengan selamba menunggang motosikal tanpa nombor pendaftaran.

 

Remaja berusia 16 dan 18 tahun antara tiga yang ditahan dalam operasi dijalankan Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Taiping.

 

Turut ditahan seorang remaja berusia 17 tahun kerana mempamerkan nombor pendaftaran palsu pada motosikal Yamaha LC ditunggangnya.

 

Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Osman Mamat berkata, terdahulu anggotanya melakukan pemerhatian dari jarak jauh.

 

"Kita dapati motosikal ditunggang pelajar terbabit melakukan enam kali aksi 'wheelie'bermula jam 12.30 tengah malam, manakala remaja berusia 18 tahun yang juga pekerja kilang berkenaan melakukan tiga aksi 'wheelie'. "Polis kemudian mengekori kedua-duanya yang menunggang motosikal Honda EX5 warna hitam, sebelum kedua-duanya ditahan dan dibawa ke IPD Taiping untuk tindakan lanjut," katanya dalam kenyataan semalam.

 

Osman berkata, tindakan diambil mengikut Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi kesalahan menunggang sambil melakukan aksi berbahaya itu, serta Seksyen 108 akta sama bagi kesalahan mempamerkan nombor pendaftaran palsu.

 

"Bagaimanapun, ujian air kencing yang dilakukan mendapati ketiga-tiga remaja itu negatif dadah," katanya.

 

Osman berkata, sebanyak 52 saman Pol 257 dikeluarkan dalam operasi berkenaan atas atas pelbagai kesalahan termasuk tiada cermin sisi, tiada lesen, ubahsuai peti rantai serta ekzos dan nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi dibenarkan.

 

 

HM

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Ketua Polis Daerah Manjung, Asisten Komisioner Mohamed Nordin Abdullah berkata, kenderaan suspek…
Berita Domestik
Beliau berkata, kumpulan motosikal dinasihatkan untuk tidak berhenti di bahu jalan atau di bawah…
Berita Domestik
Agensi kerajaan seperti MITI dan MARii nampaknya sudah menubuhkan satu jawatankuasa khusus untuk…