Subaru tamatkan pengeluaran BRZ di Jepun, bakal perkenalkan versi 2025

oleh Firdaus Razani|
Subaru telah umum tamatkan pengeluaran bagi model kereta prestasi mereka, iaitu BRZ tahun 2024 di Jepun, dan hanya stok sedia ada masih boleh dibeli melalui pengedar tempatan di dalam negara itu.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Subaru secara khusus menangani model tahun model semasa kereta prestasi mereka itu, dengan versi dikemas kini yang dijadualkan untuk diperkenalkan pada seawal Julai.

Lebih khusus lagi, nota berikut telah ditambahkan pada laman web Subaru Jepun: “Model semasa, disebabkan pemberhentian, hanya akan tersedia melalui pengedar. Sila hubungi pengedar anda untuk mendapatkan butiran.”

Subaru BRZ generasi kedua, yang dilancarkan pada 2021 bersama Toyota GR86, telah menerima kemas kini tambahan di Jepun selama ini.

 

brz

 

Ia termasuk suis lampu baharu yang diperkenalkan pada tahun model 2022 dan ciri keselamatan tambahan ditambah pada varian transmisi manual pada 2023.

Menurut penerbitan Jepun Creative311, Subaru sedang bersiap sedia untuk memperkenalkan model BRZ tahun 2025 yang diperbaharui untuk pasaran domestik pada Julai 2024.

Kemas kini dijangka kecil, memfokuskan pada ciri dan bukannya sebarang perubahan ketara pada reka bentuk luaran atau dalaman kereta.

Pertama sekali, versi manual enam kelajuan Subaru BRZ akan mendapat mod Sport, yang sebelum ini dikhaskan untuk model automatik.

 

brz

 

Ini akan memberikan akses kepada tetapan pendikit tweak, berikutan maklum balas daripada siri perlumbaan Super Taikyu.

Tambahan pula, Kawalan Bunyi Aktif kini boleh dilaraskan secara automatik berdasarkan drive mod yang dipilih, mencerminkan kefungsian model transmisi automatik.

Untuk BRZ yang dilengkapi dengan transmisi automatik enam kelajuan, jurutera Subaru melanjutkan pilihan downshift manual untuk memberikan pemandu fleksibiliti dan kawalan yang lebih menarik.

 

brz

 

Penambahbaikan lain ialah brek Brembo, yang telah ditampilkan dalam versi BRZ tS trim dan JDM-spec STI Sport model yang dilengkapi dengan suspension yang ditala STI.

Selain itu, Subaru akan memperkenalkan fungsi pemantauan tekanan tayar dan lever yang dikemas kini sedikit untuk isyarat membelok.

 

brz

 

Bagi rangkaian kuasa, enjin boxer 2.4 liter NA sedia ada dijangka menerima ECU yang dikemas kini dan rangkaian kuasa dalam BRZ spesifikasi Jepun kini sudah menjana kuasa output maksimum sehingga 232 hp dan 250 Nm tork.

 

SUMBER : Carscoops

Berita Berkenaan

Berita Global
Namun, terdapat ura-ura Toyota akan melancarkan model generasi ketiga GR86 pada tahun 2025, tidak…
Berita Global
Ini kerana kedua-dua model kereta sports pacuan roda belakang mampu milik itu bakal ditamatkan…
Berita Global
Menurut laporan Sydney Morning Herald, Otero pada awalnya terlibat dalam satu kemalangan di mana…