ROMBAKAN LAPANGAN TERBANG SUBANG AKAN HASILKAN RM8.7 BILION SETAHUN

oleh Firdaus Razani|
Rombakan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) Subang, Selangor akan menghasilkan jangkaan keluaran kasar RM8.7 bilion setahun sebaik ia siap pada 2030.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Ketua KLIA Aeropolis Sdn Bhd, Randhill Singh berkata lapangan terbang itu akan direka bentuk semula untuk menggunakan sepenuhnya tanah yang dimiliki.

 

subang

 

Ia akan meluaskan kapasiti lapangan terbang dan tingkatkan hasil ekonomi, yang dijangka menyumbang satu peratus kepada keluaran domestik kasar Selangor.

"Dengan melakukan konfigurasi semula dan pembesaran tapak udara ini, kami akan beralih daripada keluasan lantai kasar semasa 1.7 bilion kaki persegi kepada 3.9 bilion kaki persegi," kata Randhill.

Beliau menjelaskan bahawa rombakan itu akan melibatkan merobohkan bangunan dan jalan raya untuk menggunakan tanah itu dengan lebih cekap dan membawa kembali operasi jet ke lapangan terbang.

Menjelang akhir bulan ini, dua jet akan diletakkan di lapangan terbang itu di bawah operasi jet sementara lapangan terbang.

Beliau berkata pada masa ini, ia hanya boleh memuatkan 11 pesawat ATR, tetapi reka bentuk semula itu akan menjadikan lapangan terbang itu mampu menempatkan lima pesawat ATR dan enam jet.

“Perkhidmatan penerbangan helikopter yang anda akan lihat di sini, tidak banyak di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA)," kata Randhill sambil menambah bahawa perkhidmatan kargo di Subang akan dirobohkan dan dipindahkan ke KLIA.

 

subang

 

Perkhidmatan komuter KTM ke lapangan terbang juga akan digiatkan semula selepas fasa satu projek itu siap.

Sehingga kini, lapangan terbang itu mempunyai kapasiti 1.5 juta penumpang, dan pengembangan yang telah dimulakan secara berperingkat akan menyaksikan kapasiti tiga juta penumpang tahun ini dan lapan juta menjelang 2030.

Baik pulih berperingkat yang memberi tumpuan kepada lapangan terbang bandar, penerbangan perniagaan dan ekosistem aeroangkasa di sekitar Subang juga akan merangkumi amalan kemampanan.

Penjanaan semula itu juga akan mewujudkan pekerjaan daripada jawatan pengurusan tertinggi kepada pekerja rendah atau separuh mahir, kata Randhill, memetik syarikat penyelenggaraan jet ExecuJet MRO Services yang dibuka baru-baru ini di Subang.

"Ia membolehkan kami berdaya saing, untuk bersaing dengan persaingan serantau," kata Randhill.

 

SUMBER : Malaymail

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Landasan itu ditutup dari jam 1.15 pm hingga 4.15 pm untuk mengalihkan pesawat jenis Beechcraft…
Berita Domestik
Selain daripada itu, ia juga dikatakan mampu menjana ribuan peluang pekerjaan bernilai tinggi…
Berita Domestik
  Menterinya, Datuk Seri Wee Ka Siong berkata, pengoperasian Lapangan Terbang Subang kekal seperti…