RENAULT, VOLVO GROUP BERSAMA BANGUNKAN KENDERAAN KOMERSIAL ELEKTRIK

oleh Firdaus Razani|
Renault dan Volvo Groups telah menubuhkan syarikat baharu yang bertujuan untuk menghidupkan sektor kenderaan komersial di Eropah dengan rangkaian elektrik.

Syarikat yang dinamakan Flexis itu menyasarkan untuk mengambil peluang peningkatan permintaan bagi kenderaan komersial dengan sifar pelepasan karbon.

Kenderaan menggunakan tenaga baharu itu dijangka akan meningkat sebanyak 40 peratus pada setiap tahun sehingga 2030.

Ketua Pegawai Eksekutif Renault Group, Luca de Meo menganggap bahawa syarikat baharu yang ditubuhkan ini seolah jenama Tesla bagi segmen kenderaan komersial.

Dijangkakan salah satu daripada barisan tiga van syarikat itu, bakal menjadi model pertama Flexis yang akan dilancarkan pada 2026 selepas perkara itu diumumkan secara tidak rasmi melalui sidang akhbar.

Menurut de Meo, seni bina model itu akan berdasarkan seni bina papan skateboard dan tujuannya adalah untuk mengubah persepsi umum pada sebuah van.

Ia akan menjadi “step-in van” yang direka bentuk untuk penghantaran jarak jauh di pusat bandar, mengutamakan betapa cekapnya ia menggunakan ruang serta kebolehgerakan secara langsung.

Flexis juga telah bekerjasama rapat dengan syarikat logistik untuk mengoptimumkan pembungkusan dalaman, dengan firma pengangkutan Perancis CMA CGM mengambil alih 10 peratus kepentingan dalam perniagaan itu.

 

EV

 

De Meo berkata pendekatan ini diilhamkan oleh Rivian, yang membangunkan van elektriknya dengan Amazon, dan baru-baru ini gagal untuk permulaan Arrival, yang bekerjasama dengan UPS dan Pejabat Pos.

Bahagian dalaman van Flexis telah direka untuk menjimatkan masa sebanyak mungkin untuk pengendali mereka.

 

Laporan lanjut di Autocar UK

Berita Berkenaan

Berita Global
Enjin itu akan dipasang pada model baharu Dacia Duster. Kilang Horse Valladolid di Sepanyol akan…
Berita Global
Antara rangkaian kuasa yang difokuskan adalah hibrid, petrol dan diesel dalam misi untuk…
Berita Global
  Dari segi susunan, Rafale diletakkan di atas Arkana. Terbaru Renault menawarkan Rafale versi …