PLUS - 776 kemalangan akibat barang jatuh atas lebuh raya tahun lalu

oleh SALINA JALIL|
gambar hiasan
Sebanyak 776 kemalangan dilaporkan pihak PLUS Malaysia Bhd (PLUS) berlaku akibat daripada barang-barang yang jatuh daripada kenderaan di laluan lebuh raya pada tahun lalu.


Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Negeri Selangor Nazli Md Taib berkata, statistik itu adalah sesuatu yang membimbangkan, malah pihak PLUS juga melaporkan sebanyak 19,218 item objek dikutip sepanjang tahun lalu.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

 

"Daripada jumlah tersebut, 46.1 peratus objek adalah serpihan tayar, besi 18.4 peratus, kayu 11.9 peratus dan selebihnya adalah lain-lain objek seperti komponen kenderaan dan bahan plastik," katanya kepada pemberita pada sidang media bersempena 'Ops Halangan' di Plaza Tol Bukit Raja.

 

Nazli berkata pada Ops Halangan yang dijalankan pihak JPJ dengan kerjasama PLUS dan polis peronda Polis Diraja Malaysia (PDRM) hari ini, bertujuan untuk memberi kesedaran kepada semua pemilik treler dan lori serta para pemandu, untuk tidak meletakkan bahan-bahan seperti kayu dan besi di bawah badan kenderaan yang akan menyumbang kepada kemalangan jalan raya.

 

Beliau berkata sejak 8 pagi hingga 11 pagi tadi, JPJ mengeluarkan 196 notis saman di atas pelbagai jenis kesalahan, antaranya kesalahan kayu penyendal sebanyak 46 kes, kesalahan teknikal (21 kes), tayar celup/botak (11 kes), dua kes Agensi Pengangkutan Awam Darat dan lebih muatan (empat kes).

 

"Walaupun mereka memberitahu kayu atau besi tersebut sudah diikat dengan kemas dan digunakan untuk menahan barang-barang, tetapi itu tidak boleh dijadikan alasan untuk pemilik treler meletakkan bahan-bahan yang tidak dibenarkan.

 

Menurutnya di bawah Akta Pengangkutan Jalanraya (APJ) 1987 dan Kaedah-Kaedah Kenderaan Bermotor (Pembinaan dan Penggunaan) 1959, pemilik kenderaan tidak dibenarkan meletak sebarang objek di badan kenderaan.

 

Beliau berkata mengenai pelaksanaan Ops Halangan, JPJ mengadakan operasi bersepadu bersama PLUS dan PDRM secara berterusan sepanjang tahun ini.

 

Katanya sejak Januari 2021 hingga semalam, JPJ Selangor mengeluarkan sebanyak 14,142 notis saman kepada pemilik treler dan lori bersempena 'Ops Halangan' atas pelbagai kesalahan.

 

 

 

 

Harian Metro

Berita Berkenaan

Informasi
Di Lebuhraya SPRINT, jalan susur ke Jalan Kayu Ara (arah Damansara), bertentangan Petronas NGV akan…
Berita Domestik
Menurut Rawi, masalah utama Smart Lane ialah ramai pengguna yang tidak tahu laluan kecemasan di…
Berita Domestik
Sehubungan dengan itu, pihak PLUS akan mengaktifkan SmartLane di 14 lokasi tumpuan trafik…