Lelaki ditahan polis selepas siarkan rakaman video di IG dan FB, memandu 214km/j!

oleh Penyumbang Rencana|
gambar hiasan
Seorang lelaki ditahan selepas polis berkata mereka mengesan identitinya melalui beberapa siaran media sosial yang menunjukkan dia merakamkan dirinya memandu pada kelajuan sehingga 133mph (214km/j) di Laluan 7 bulan lepas di Norwalk, Amerika Syarikat.


Joe Tavella III mendapat perhatian dari pihak polis negeri pada 28 Mac apabila mereka dimaklumkan mengenai video yang disiarkan ke Instagram dan Facebook yang menunjukkan pemandu Chevrolet tersebut bergerak pada kelajuan kira-kira 133mph di laluan yang kelihatan seperti Laluan 7 di Norwalk, kata laporan polis.
BHPETROL Euro5 Diesel MREC Banner Campaign Sep 2023

Had laju di kawasan itu ialah 55mph (88.51km/j), kata polis negeri. Video berdurasi 18 saat itu menunjukkan meter kelajuan kereta itu, yang mempunyai lambang Chevy pada stereng, memecut dari 56mph kepada 133mph, kata laporan itu. Siaran media sosial itu ditetapkan untuk membolehkan orang ramai melihat video itu, kata polis negeri.

Anggota tentera yang ditugaskan untuk menyiasat dapat mengesan identiti Tavella melalui akaun Instagramnya dan kemudian menemui akaun Facebooknya, yang menunjukkan gambar Chevy Nova klasik hitam dan video tunggangan 133mph, kata polis negeri.

Catatan media sosial Tavella juga menunjukkan plat lesen Nova 1970 klasik miliknya, yang digunakan oleh pihak tentera untuk mengesahkan identitinya dengan bantuan dari Jabatan Kenderaan Bermotor negeri, kata laporan itu.

Tavella mengakui semasa perbualan bersama polis negeri bahawa dia telah merakam video itu ketika dia memandu kereta di Laluan 7 di Norwalk pada 26 Mac, kata laporan itu lagi.

Tavella menyerahkan diri pada awal 11 April setelah waran tangkap dikeluarkan ke atasnya dengan dakwaan kesalahan pemanduan membahayakan tahap kedua secara melulu, mengendalikan kenderaan bermotor semasa menggunakan peranti pegang tangan dan memandu secara melulu.

Dia ditahan dengan bon AS$100,000 (RM440,200) dan dijangka dihadapkan pada hari Selasa di Mahkamah Tinggi di Stamford. 

 

– The News-Times, Danbury, Conn./Tribune News Service

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Menurut Ketua Polis Johor, Kamarul Zaman Mamat, dua lelaki tersebut berusia 30 dan 50 tahun telah…
Berita Domestik
Katanya, polis turut menahan dua pemandu lori yang merupakan orang dikehendaki mengikut Seksyen…
Berita Domestik
Satu sumber mendedahkan, hasil tangkapan itu, emas seberat anggaran 200 kilogram bernilai kira-kira…