Lawatan ke Geely Research Institute buka mata Pengedar Proton

oleh SALINA JALIL|
Adalah menjadi lumrah manusia untuk meragui seseorang sebelum kita benar-benar mengenali mereka jadi tidak hairanlah sekiranya tidak semua pengedar Proton yakin tentang perjanjian Proton bersama Geely.

Walau bagaimanapun, lawatan pada awal Mac lalu ke Geely Reseach Institute (GRI) di Hangzhou Bay telah membuka mata mereka kepada masa hadapan yang lebih cerah, apabila mereka menyaksikan sendiri teknologi yang sedang dibangunkan dan skop penyelidikan yang dilakukan oleh Geely.

 

Menurut Munauwir Mohd Khir, dari Edaran Saga Sdn Bhd, beliau berpendapat, "Daripada apa yang saya dapat kaji selepas lawatan ke GRI, kita dapat melihat bahawa Geely mengambil kira setiap perincian. Dari perancangan hingga ke pelaksanaan, setiap penelitian dikaji untuk memastikan proses yang lancar.

 

“Setiap perkara dilakukan secara terkawal dan prosesnya begitu teratur, dari sesuatu ujian hingga ke produk akhir. Saya juga memerhatikan bahawa mereka mengikut dan amat mematuhi peraturan yang ketat dan ini adalah sangat baik".

 

proton 2

 

Beliau turut berkata, "Ia memerlukan pengeluar kereta yang baik untuk mempunyai visi yang besar untuk Proton yakni bukan hanya membina kereta dengan menggunakan teknologi canggih tetapi yang lebih penting adalah kereta mesra alam seperti kereta elektrik dan hibrid".

 

Bagi Mohd Nazrin Mohamad Fozi dari Rahman Brothers Automotive Sdn Bhd, beliau berkata bahawa lawatan ke GRI ini adalah di luar jangkaan.

 

"Saya sangat menikmati lawatan ke GRI itu. Ia menonjolkan keupayaan teknologi Geely dan masa depan industri automotif. Saya boleh bayangkan sekiranya teknologi-teknologi seperti ciri-ciri keselamatan canggih dan ciri-ciri terkini dimasukkan ke dalam kereta Proton, kita pasti akan menjadi peneraju utama kereta di Malaysia dan antarabangsa. Saya membayangkan masa depan yang sangat menarik melalui perkongsian dengan Geely".

 

 

Bagi Hazree Hashim dari Vitalic Sdn Bhd, beliau berkata, "Apabila saya berjalan di sekitar kawasan GRI, saya berasa tenang dengan keadaan sekeliling. Pekerja melakukan kerja dengan tekun dan mereka kelihatan serius dengan kerja mereka. Kami dapat rasakan bahawa mereka bangga dengan usaha mereka. Persekitaran kerja adalah sangat baik. Mereka begitu fokus pada kerja mereka untuk memastikan hasil kerja yang berkualiti".

 

"Selain itu, lantai di kawasan itu juga sangat bersih hingga saya tidak dapat melihat sebarang habuk atau kotoran. Ini adalah contoh kemudahan bertaraf dunia yang terbaik," jelas Hazree.

 

Beliau juga berkata, "Selepas mengikuti lawatan ini, saya percaya dan dapat memahami dengan lebih jelas perkembangan yang sedang berlaku di Geely serta bagaimana PROTON akan memperoleh kelebihan daripada perkongsian ini dalam jangka panjang. Dari budaya kerja ke kilang, terdapat sistem dan aliran yang betul untuk melakukan sesuatu. Pengeluaran yang terkawal dan semuanya kelihatan teratur.”

 

Beliau berasa gembira dan bangga kerana berpeluang menjadi sebahagian daripada kumpulan lawatan ke Geely Research Institute tersebut. 

 

Kami di Careta berharap selepas ini lebih ramai yang berlapang dada dan merebut peluang ini.

 

Penulis:  Muhamad Hanif

 

Add new comment

Careta Ad

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Kos servis atau penyelenggaraan sering menjadi satu topik yang "tidak sengaja" dilupakan oleh ramai…
Pelancaran
SUV premium dengan lima tempat duduk itu kini ditawarkan pada harga bermula dari RM99,800 untuk…
Berita Domestik
Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar, Datuk Rashid Musa dikatakan akan menyertai Kumpulan UMW…