Larangan kenderaan berat masuk ibu negara waktu puncak dikuatkuasa serta merta

oleh SALINA JALIL|
gambar hiasan
Kementerian Wilayah Persekutuan melalui Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melarang kenderaan berat melebihi 7.5 tan memasuki pusat bandar pada waktu puncak, berkuat kuasa serta-merta.


Timbalan Wilayah Persekutuan Datuk Seri Jalaluddin Alias berkata langkah itu diputuskan jawatankuasa khas bagi mencari jalan penyelesaian berkaitan kaedah dan tindakan penyuraian kesesakan lalu lintas di ibu negara hari ini.
AION MREC Banner Campaign May 2024

 

Beliau berkata mana-mana kenderaan berat yang dikesan masuk ke ibu kota pada waktu puncak akan dikenakan tindakan mengikut Seksyen 79 Akta Pengangkutan Jalan 1987 oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

 

"Kami mendapati kemasukan kenderaan berat tanpa mengira waktu menjadi antara punca yang menyumbang kepada kesesakan lalu lintas di ibu negara.

 

"Oleh itu, sekiranya mereka melanggar peraturan ini, mereka akan dikenakan tindakan kompaun secara mandatori dan kami berpendirian tegas untuk tidak akan melayan sebarang rayuan yang dikemukakan kelak," katanya dalam sidang media yang turut dihadiri Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Mahadi Che Ngah selepas mempengerusikan mesyuarat pertama jawatankuasa khas itu di sini.

Jalaluddin berkata DBKL juga akan meletakkan paparan maklumat boleh ubah (VMS) larangan kenderaan berat di lokasi berhampiran sempadan penyediaan kawasan parkir sebelum masuk ke ibu negara.

 

Beliau berkata kesesakan lalu lintas di ibu negara juga didapati berpunca daripada peningkatan berganda jumlah kenderaan selepas Perintah Kawalan Pergerakan dilonggarkan melalui pelaksanaan Pelan Pemulihan Negara pada Ogos tahun lalu.

 

"Ia juga disebabkan tiada lagi pelaksanaan bekerja dari rumah dan halangan di jalan utama seperti kemalangan, pokok tumbang serta kenderaan rosak selain penurunan sehingga 30 peratus terhadap penggunaan pengangkutan awam," katanya.

 

Jalaluddin berkata jawatankuasa khas itu turut memutuskan untuk melarang kenderaan parkir di bahu jalan semasa waktu puncak dan membatalkan petak parkir secara berperingkat di jalan utama.

 

"Kami juga melarang penjaja berniaga di bahu jalan semasa waktu puncak dan membatalkan petak penjaja secara berperingkat terutama di bahu jalan di jalan utama.

 

"Pada masa sama, kami juga sentiasa mengemas kini papan tanda berkaitan lalu lintas dan peraturan keselamatan jalan raya serta menguat kuasa larangan kenderaan berhenti di petak kuning persimpangan," katanya.

 

 

 

Bernama

Berita Berkenaan

Berita Domestik
"Pihak JSPT akan siasat kejadian yang berlaku dan daripada segi pematuhan kepada prosedur operasi…
Berita Domestik
"Jadi lebih muatan ini adalah satu masalah yang perlu kita tangani secara bersepadu dan…
Informasi
Beliau berkata, larangan tersebut bagi memastikan kelancaran lalu lintas sepanjang musim perayaan…