Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi rangkul Anugerah Kualiti Perkhidmatan Lapangan Terbang terbaik di Asia Pasifik

oleh Penyumbang Rencana|
gambar hiasan
Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LIA) telah merangkul Anugerah Kualiti Perkhidmatan Lapangan Terbang (ASQ) 2023 untuk Lapangan Terbang Terbaik dua hingga lima juta penumpang di Asia Pasifik untuk tahun ketiga berturut-turut.

Dalam satu kenyataan dari Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB), penghormatan yang diumumkan baru-baru ini oleh Airports Council International (ACI) World telah mengukuhkan reputasi lapangan terbang itu sebagai konsisten dengan memberi kemudahan perkhidmatan luar biasa kepada penumpang.

AION MREC Banner Campaign May 2024

"Program ASQ oleh ACI menetapkan penanda aras untuk pengalaman pelanggan lapangan terbang global, menggunakan metodologi yang ketat yang melibatkan tinjauan secara langsung bersama penumpang.

"Tinjauan ini menilai tahap kepuasan merentasi lebih 30 metrik prestasi, memastikan penilaian menyeluruh terhadap perkhidmatan lapangan terbang.

“Pada 2023, lebih 400 lapangan terbang telah menyertai program itu, dan telah mengumpul data dari hampir 600,000 tinjauan penumpang.

"Ini menunjukkan kredibiliti dan keberkesanan program dalam mengumpul pandangan dan keutamaan dari penumpang itu sendiri, akhirnya menyumbang kepada peningkatan berterusan perkhidmatan dan kemudahan lapangan terbang di seluruh dunia," menurut kenyataan itu.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airports, Mohamed Rastam Shahrom berkata, "Dalam memperoleh pengiktirafan berprestij ini, komuniti LIA menunjukkan komitmen yang tidak berbelah bahagi untuk memberikan standard perkhidmatan yang luar biasa secara konsisten.

“Memandangkan Pulau Langkawi terus menarik pelancong global, kami menyaksikan kebangkitan semula dalam perjalanan, diserlahkan dengan pengenalan baru iaitu laluan syarikat penerbangan seperti laluan flydubai (FZ) Dubai-Langkawi.

"Adalah mustahak untuk kami mempertahankan pengalaman penumpang yang terkemuka, bukan sahaja untuk meninggalkan kesan positif terhadap Malaysia tetapi juga menyumbang kepada visi menjadikan Langkawi sebagai destinasi yang tiada tandingannya," katanya dalam kenyataan itu.

penerbangan sulung FlyDubai tiba di Langkawi pada 10 Februari 2024

Pada Februari, Malaysia Airports Group menyaksikan lapangan terbang tempatan merekodkan 7.8 juta jumlah pergerakan penumpang (antarabangsa: empat juta; domestik: 3.8 juta), rekod bulanan tertinggi sejak pandemik Covid-19.

Ini mewakili kadar pemulihan 95.8 peratus berbanding bulan yang sama pada 2019.

Menurut MAHB, jumlah penumpang yang tinggi adalah disebabkan oleh cuti sekolah yang panjang dan cuti perayaan, Festival Musim Bunga China, serta kemasukan syarikat penerbangan baharu dan peningkatan kekerapan penerbangan.

"Jumlah trafik penumpang melonjak kira-kira 12 peratus berbanding rekod bulan sebelumnya sebanyak 6.9 juta, dengan trafik domestik mengalami lonjakan 20 peratus daripada 3.1 juta penumpang pada Januari 2024," kata Malaysia Airports, yang memuji lapangan terbang tempatan untuk memacu prestasi kumpulan itu dengan menyumbang 71 peratus daripada jumlah pergerakan penumpang, berjumlah 11 juta penumpang," katanya.

Di tempat lain, pergerakan trafik penumpang untuk aset kumpulan di Turkiye - Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gokcen (SAW) - kekal teguh, dengan 3.2 juta penumpang, peningkatan 27.4 peratus berbanding tahap pra-pandemik yang mewakili kadar pemulihan tertinggi setakat ini.

“Sektor antarabangsa, yang bertindak sebagai pemangkin pertumbuhan utama, mencatatkan 1.7 juta pergerakan penumpang, manakala sektor domestik menyaksikan 1.5 juta pergerakan penumpang.

"Dalam langkah untuk memperkukuh hubungan antara Kuala Lumpur dan Turkiye, Batik Air memperluaskan penawaran perkhidmatannya dengan pengenalan empat frekuensi mingguan untuk laluan tersebut.

"Peluasan ini bukan sahaja meningkatkan hubungan udara antara Malaysia dan Turkiye, tetapi juga mewujudkan laluan terpanjang SAW dan sambungan pertama ke Timur Tengah."

 

TheStar

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Pesawat itu mendarat di Langkawi untuk mengisi minyak sebelum menyambung penerbangan ke destinasi…
Informasi
  Pencapaian KLIA ini turut dikongsi dengan tujuh lapangan terbang lain dalam kategori lebih 40…