ChargEV, KINETA jalin kerjasama strategik

oleh Firdaus Razani|
KINETA teruja untuk mengumumkan kerjasama strategiknya dengan penyedia utama infrastruktur pengecasan di Malaysia, ChargEV.

Perkongsian itu bertujuan untuk memajukan lagi matlamat KINETA untuk menyediakan penyelesaian pengecasan EV yang paling komprehensif dan rangkaian pengecasan EV kepada pelanggan dan rakan kongsi perniagaan.

Di bawah kerjasama strategik ini, ChargEV dan KINETA akan bekerjasama untuk meningkatkan dan mengembangkan lagi rangkaian pengecasan elektrik di Malaysia.

ChargEV dan KINETA juga akan menggabungkan kekuatan untuk membida bersama bagi tender besar terpilih di Malaysia dan di rantau ini.

 

ev

 

KINETA mempunyai salah satu pasukan terbesar yang diperakui Suruhan Tenaga (ST) terdiri daripada 40 jurutera elektrik untuk memastikan keselamatan dan pematuhan peraturan semua pemasangan rumah dan perniagaan.

Dedikasi untuk menyampaikan sokongan teknikal dan perkhidmatan yang luar biasa kepada pelanggan dan rakan kongsi perniagaan sama-sama memupuk kepercayaan yang berkekalan terhadap tawaran kami.

Selain itu, KINETA juga mempunyai pasukan untuk Perkhidmatan Pelanggan, Selepas Jualan, Sokongan Teknikal dan Pasukan Waranti; memastikan sokongan menyeluruh di seluruh pelanggan EV.

ChargEV, anak syarikat Yinson Green Tech, ialah penyedia utama rangkaian infrastruktur pengecasan rentas sempadan antara Malaysia dan Singapura, yang direka untuk menyokong peralihan kepada EV.

ChargEV menumpukan pada membantu perniagaan untuk mengelektrik tapak mereka dan memasukkannya ke rangkaian pengecasan EV dengan lancar.

 

ev

 

Pengarah Urusan KINETA Sdn Bhd, Sunny Lee berkata “Dengan gabungan pasukan kami, kami pasti dapat mempercepatkan aspirasi kerajaan untuk memiliki 10,000 pengecas dalam tempoh beberapa tahun akan datang.”

Pengarah Urusan chargeEV, SengTeong Chua, turut berkata “EV hanya membentuk 1.45 peratus daripada jualan kereta baharu pada 2023, tetapi apabila permintaan untuk EV meningkat, permintaan untuk infrastruktur pengecasan yang mudah diakses akan turut meningkat.

“Kami menyedari keperluan untuk bekerjasama dengan rakan kongsi yang berkongsi visi dan komitmen yang sama untuk kecemerlangan. Dengan rekod prestasi kukuh KINETA dalam menyampaikan pemasangan berkualiti tinggi.” tambahnya.

Kedua-dua ChargEV dan KINETA komited untuk menyokong aspirasi Malaysia untuk memiliki EV menyumbang 15 peratus daripada jumlah volum industri menjelang 2030, sejajar dengan Pelan Tindakan Mobiliti Rendah Karbon dan Pelan Hala Tuju Peralihan Nasional.

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Enam lokasi itu terletak di Pejabat Pos Besar Ipoh, Pejabat Pos Besar Shah Alam, Pejabat Pos Taman…
Berita Domestik
Sebagai langkah permulaan kerjasama tersebut, pengecas dari JomCharge, Gentari dan chargEV kini…
Berita Domestik
Pihak Starbucks merancang untuk meluaskan lagi penawaran fasiliti pengecasan EV yang terdiri…