Beam Mobility terus komited melalui penggunaan teknologi tertinggi

oleh Danial Yasin Suhaimi|
Pelancaran besar-besaran kenderaan mikromobiliti di bandar-bandar seluruh Malaysia memerlukan banyak perbincangan dan persediaan mendalam antara pihak berkuasa dan pengendali perkhidmatan.

Ia dilihat sebagai pengenalan kaedah bagi mempunyai potensi untuk mereka bentuk semula sepenuhnya bukan sahaja mobiliti, tetapi cara aliran bandar.

Selain itu, perkara paling penting untuk ditangani setakat ini dalam melancarkan perkhidmatan mikromobiliti ialah aspek keselamatan pengguna.

 

2

 

Beam Mobility, pengendali perkhidmatan mikromobiliti utama Malaysia, telah beroperasi di Malaysia sejak 2019 dan kini hadir di enam bandar termasuk Kuala Lumpur, Ampang Jaya, Petaling Jaya, Shah Alam, Kuantan, dan Langkawi.

Perkhidmatannya terus menarik minat daripada negeri lain di seluruh negara, tetapi lebih banyak lagi perbincangan menyeluruh perlu dijalankan supaya keselamatan pengguna, pejalan kaki, pemandu kenderaan, dan semua pihak dapat dijamin.

Sehingga kini, Beam melengkapkan e-skuternya dengan perkakasan berteknologi terkini yang inovatif untuk menjamin tunggangan dengan piawaian keselamatan tertinggi.

 

3

 

Sebagai contoh, semua e-skuter Beam di Malaysia dilengkapi dengan peranti Internet of Things (IoT) setanding dengan piawaian global terbaik industri.

Ia membolehkan Beam untuk sentiasa menjejaki lokasi tepat setiap e-skuter, memastikan bahawa sebarang penggunaan yang tidak sesuai atau penempatan kenderaan boleh dikenal pasti dan diselesaikan dengan segera oleh Beam Rangers.

Ia berfungsi seiring dengan ciri geofencing Beam, yang membolehkan pengendali mikromobiliti mengawal e-skuternya dari jauh, memastikan pengguna hanya melancong di kawasan yang dibenarkan.

 

4

 

Untuk mengelakkan pengguna ke kawasan larangan, e-skuter secara automatik akan membunyikan penggera yang kuat dan serta-merta perlahan hingga berhenti.

Skuter elektrik Beam turut mempunyai had laju tetap 25km/j yang tidak boleh dipecahkan oleh pengguna, walaupun ketika menuruni bukit.

Semua e-skuter Beam diperbuat daripada aluminium gred pesawat untuk memastikan ketahanan, manakala bateri yang dipasang telah menjalani ujian ketat

 

5

 

Di samping itu, semua e-skuter Beam akan menjalani pemeriksaan berkala dan penyelenggaraan oleh pasukan operasi di darat untuk memastikan perkakasan berada dalam keadaan terbaik dan selamat digunakan.

Akhir sekali, semua e-skuter Beam di Malaysia boleh dikenal pasti pada setiap masa, dimana ia dipasang dengan plat lesen, dimana pengguna dikehendaki mendaftar akaun menggunakan butiran peribadi dan umur pengesahan bagi mengelakkan penggunaan oleh warganegara bawah umur.

 

7

 

Beam menggunakan teknologi terbaik dan paling inovatif untuk memastikan e-skuternya bukan sahaja memberi penunggang
tunggangan paling lancar, tetapi tunggangan paling selamat juga.

Sehingga kini, Beam terus bekerjasama rapat dengan Malaysia Agensi dan pihak berkuasa Persekutuan untuk menjalankan operasi yang selamat dan terjamin.

 

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Memanfaatkan saiz e-skuter yang mudah diakses, lebih ramai rakyat Malaysia mula menggunakannya…
Berita Domestik
Beam menyatakan perasaan lega kerana tiada orang yang tercedera dalam kejadian itu, dan mereka akan…
Berita Domestik
Perjalanan sepanjang Ramadhan kini lebih mudah dengan memanfaatkan kelebihan e-skuter Beam yang…