4 PRODUK HONDA RAIH KEJAYAAN DALAM RED DOT AWARDS 2024

oleh Firdaus Razani|
Honda baru-baru ini mengumumkan bahawa empat produknya telah berjaya dinamakan sebagai pemenang di Anugerah Red Dot 2024, sebuah anugerah reka bentuk yang berprestij di dunia.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Kemenangan pada tahun ini merupakan tahun kelima berturut-turut produk Honda memenangi anugerah Red Dot itu.

Empat produk Honda yang memenangi anugerah itu adalah EM1 e: skuter elektrik, e-skuter boleh lipat ultra-kompak Motocompacto, motor bot BF350 dan mesin pemotong rumput robotik Miimo.

Berikut info dan ciri reka bentuk utama mengenai empat produk tersebut;

 

  1. EM1 e:

Dibangunkan dengan konsep "skuter elektrik untuk orang ramai," EM1 e: ialah skuter elektrik kegunaan peribadi yang sesuai dengan gaya hidup seharian.

honda

EM1 e: dikuasakan oleh satu unit Honda Mobile Power Pack e: bateri boleh tukar, merealisasikan penunggangan yang bersih dan tenang.

 

-Ciri reka bentuk

EM1 e: menampilkan reka bentuk ringkas dan nipis yang direalisasikan oleh pengoptimuman susun atur komponen utama.

 

honda

 

Lampu LED menyumbang kepada lebih ketenangan yang dialami oleh penggunna semasa menunggang pada waktu malam.

Lampu depan menampilkan reka bentuk flush-surface yang ringkas, menyerlahkan rupa ikonik EM1 e:.

 

 

  1. Motocompacto

Motocompacto ialah model serba elektrik moden pada Honda Motocompo, yang pada asalnya diperkenalkan pada tahun 1981 yang direka untuk muat di dalam Honda City.

honda

Dibangunkan sebagai penyelesaian mobiliti “first and last mile” yang difikirkan untuk digunakan dalam kombinasi dengan kenderaan elektrik.

Motocompacto boleh dilipat menjadi konfigurasi yang mudah dibawa, yang dimemuatkan ke dalam kenderaan dan simpan dalam ruang yang sempit.

 

-Ciri reka bentuk

Motocompacto menampilkan gaya ringkas dan canggih yang sesuai di mana-mana tempat, dan reka bentuk yang boleh dilipat dan padat.

Reka bentuk ini membolehkan pelanggan memperibadikan Motocompacto mereka dengan pelekat dan hiasan lain.

 

honda

 

 

  1. BF350

Dilengkapi dengan enjin V8 khusus yang baru dibangunkan dengan sesaran 4,952 cc, BF350 ialah model utama enjin bot marin Honda, memberikan kuasa output maksimum sehingga 350hp.

honda

Selain prestasi tinggi dan kelayakan laut yang dicapai oleh tork yang banyak, BF350 merealisasikan operasi senyap tahap tinggi dan getaran rendah melalui penggunaan aci engkol yang direka bentuk baru.

Lebih-lebih lagi, BF350 telah dibangunkan dengan matlamat untuk menawarkan bot yang bertanggungjawab terhadap alam sekitar dan kos efektif.

 

-Ciri reka bentuk

BF350 menggunakan reka bentuk “Noble Motion Form” untuk menampilkan rasa mewah yang sesuai untuk model perdana.

Melalui penggunaan logo tiga dimensi dan bahagian bersalut krom, rasa penggayaan berkualiti tinggi telah disempurnakan.

 

honda

 

 

  1. Miimo

Miimo ialah mesin potong rumput robotik elektrik dan autonomi yang memotong rumput secara automatik dalam kawasan pemotongannya.

Miimo menampilkan fungsi pengecasan automatik: kembali secara automatik ke stesen doknya untuk mengecas semula apabila kehabisan kuasa, merealisasikan automasi pemotongan rumput.

honda

Model terbaru, yang dilancarkan di Eropah pada 2023, menampilkan fungsi Satellite Assisted Homing yang menggunakan maklumat lokasi daripada sistem penentududukan satelit.

Ia adalah untuk mencari laluan yang lebih terus untuk kembali ke stesen doknya dan Wire Pintasan yang membolehkan Miimo menavigasi laluan dan ruang yang sempit , meningkatkan lagi kecekapan memotong.

 

-Ciri reka bentuk

Konsep reka bentuk Miimo ialah "rakan kongsi kerja taman yang menjadi tumpuan pelanggan," dan ia direka bentuk dengan imej keluarga yang menghabiskan masa bersantai di taman mereka sendiri.

 

honda

 

Semasa membangunkan reka bentuk dinamik dengan rasa bertenaga dan keindahan lengkung yang lembut dan bulat yang membangkitkan rasa keterikatan.

Pasukan reka bentuk mencipta bentuk pusat graviti yang padat dan rendah yang membolehkan Miimo menavigasi ke ruang yang paling sempit.

Berita Berkenaan

Berita Global
  Seperti kei-car lain, N-VAN digerakkan enjin 660 cc bagi varian G, L, FUN, FUN STYLE+ NATURE …
Berita Global
  Ye Series juga menjadi jawapan kepada yang bertanya di mana EV Honda. Masih awal, belum…
Berita Global
  Nampaknya trend penurunan harga kenderaan elektrik (EV) bukan lagi terpencil. Semasa…