Waze bantu industri PKS jana pendapatan menerusi iklan navigasi

oleh Mohamad Hanif|
Malaysia merekodkan bilangan pengguna Waze yang tertinggi di Asia iaitu kira-kira 5.9 juta pengguna aktif bulanan.

Sebagai sebuah aplikasi navigasi, Waze juga telah menyediakan platform kepada para pengusaha perniagaan dengan keupayaan untuk menarik perhatian para pengguna dan menjenamakan diri di platform itu.

Pemilik perniagaan kecil dan sederhana (PKS) kini dapat memacu lawatan kedai dan meningkatkan kesedaran tentang lokasi kedai mereka dengan penawaran pemasaran Waze Local yang baharu ini. 

Sama seperti melihat papan iklan fizikal di jalan raya, iklan yang disasarkan di peta Waze memaklumkan para pemandu tentang perniagaan dan tawaran yang berdekatan.

Iklan-iklan ini disatukan ke dalam peta navigasi membolehkan sasaran geografi dan pemilihan waktu trafik puncak untuk mencapai lebih ramai pelanggan selain membolehkan mereka menjejaki bakal pelanggan berpotensi yang telah dicapai melalui iklan tersebut. 

 


Ini menyediakan metrik pemasaran yang relevan dan boleh diukur untuk perniagaan tempatan yang kerap menghadapi cabaran dalam meningkatkan kesedaran lokasi dan memacu lawatan kedai, terutamanya apabila bersaing dengan jenama yang lebih mantap.

Dengan lebih daripada 100 juta pemandu aktif bulanan di seluruh dunia, Waze Local dapat memacu pelanggan terus ke pintu depan perniagaan tempatan, dan ini membantu mereka menghubungkan pengalaman mudah alih dengan pemasaran dan pemutusan di dunia sebenar.

Dengan Waze Local, iklan-iklan muncul di aplikasi Waze dalam tiga format yang berbeza. Mereka boleh dipaparkan sebagai "CARIAN TAJAAN", di mana perniagaan akan diberi kedudukan keutamaan dalam hasil carian para pemandu. 

Fungsi "PIN BERJENAMA" menimbulkan kesedaran pemandu tentang kedai-kedai berdekatan, manakala "PENGAMBILALIHAN KELAJUAN SIFAR" membantu untuk memacu navigasi kedai dengan menunjukkan pengguna Waze iklan apabila mereka berada dalam mod pegun, misalnya, ketika mereka berhenti dengan sepenuhnya selama lebih dari 3 saat.

 


Pengiklanan di Waze Local adalah mudah dengan tiga langkah yang perlu anda ikuti. 

Langkah 1: Pergi ke waze.com/business dan daftar akaun.


Langkah 2: Sediakan beberapa maklumat perniagaan seperti nama, penerangan dan lokasi perniagaan anda. Sebaik sahaja anda mendaftar, anda akan diarahkan ke halaman persediaan. Mulakan dengan memasukkan Nama Perniagaan anda.
 


Langkah 3: Waze Local menggunakan model periklanan Kos Setiap 1,000 Tanggapan (CPM), jadi pilih anggaran harian anda. Anda boleh menetapkan kadar harian serendah USD$2 dan membayar dengan kad kredit anda.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut atau mendaftar masuk program ini, lawati https://www.waze.com/business/.

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  "Orang ramai berpendapat dengan memaparkan keberadaan pihak polis, pemandu akan lebih cenderung…
Berita Domestik
Menurut laporan Kosmo, remaja itu dikatakan sesat kerana mengikut aplikasi peta Waze untuk pulang…
Berita Global
Namun begitu, untuk yang mahukan sistem navigasi yang lebih mesra data dan tidak berserabut, Google…