Warga Singapura miliki 116 saman tertunggak bernilai RM28k!

oleh Mohamad Hanif|
LELAKI warga Singapura tiada pilihan lain selain terpaksa menjelaskan 116 saman tertunggak bernilai RM28,000 ketika ditahan dalam Operasi Saman Tertunggak Warganegara Asing Ke-X (OSTWA 10) di Johor Bahru, petang semalam.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mohd Nadzri Hussain berkata, lelaki berusia 60an itu ditahan ketika memandu kenderaannya di Muzium Tokoh, Jalan Lingkaran Dalam pada 4 petang.

“Terdapat satu kes menarik semalam. Kita dapat kesan sebuah kenderaan yang mempunyai 116 saman.

“Dia membayar semua saman itu berjumlah RM28,000,” katanya pada sidang media sempena OSTWA di Muzium Tokoh, Jalan Lingkaran Dalam di Johor Bahru, hari ini.

Terdahulu, dalam operasi tiga hari bermula Jumaat lalu, sebanyak RM611,000 bayaran saman berjaya diperoleh sehingga 10 pagi ini membabitkan dua lokasi di Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Gelang Patah dan Muzium Tokoh, Jalan Lingkaran Dalam di sini.

Urusan berterusan yang dilaksanakan bersama 116 petugas membabitkan anggota Trafik Bukit Aman dan Trafik Johor Bahru bagi mengesan pesalah trafik warga Singapura yang memiliki saman tertunggak sejak tahun 2000.

Mohd Nadzri berkata, lelaki terbabit antara 3,000 saman warga Singapura yang berjaya dikesan dalam operasi tiga hari di lokasi strategik di pintu keluar negara ini.

“Sepanjang dua hari operasi dijalankan (sehingga 10 pagi), sebanyak 3,174 saman diselesaikan dan sebanyak 198 saman baharu dikeluarkan atas pelbagai kesalahan.

“Secara keseluruhan sebanyak 24,278 saman dikeluarkan kepada warga Singapura sejak tahun 2000,” katanya.

Katanya, jumlah berkenaan dianggarkan jutaan ringgit dan operasi secara berterusan dilaksanakan bagi menjejaki pesalah-pesalah ini.

Beliau berkata, pihaknya menyasarkan kutipan RM750,000 dapat diperoleh sehingga 12 tengah malam ini.

Katanya, warga Singapura perlu menyemak dan membuat bayaran saman trafik dan JPJ di lokasi ditetapkan.

Sumber: Harian Metro

Berita Berkenaan

Berita Global
Keupayaan forensik kenderaan baharu polis telah didedahkan pada Seminar Pelan Kerja Polis 2024 pada…
Berita Global
Menurut Pengarah Komunikasi dan Pelanggan di Tower Transit, Glenn Lim, kejadian tersebut sedang…
Berita Global
"Juruterbang itu dalam keadaan sedar dan mampu berjalan. Beliau sedang menerima rawatan perubatan…