VW Australia lancar Amarok W580X dengan keupayaan off-road dipertingkat

oleh Mohamad Hanif|
Sementara kita menantikan kehadiran 'anak' trak pikap baharu hasil hubungan rapat VW dengan Ford, Volkswagen Australia secara rasmi melancarkan sebuah lagi trak pikap Amarok edisi khas yang dinamakan sebagai Amarok W580X.

Menerusi kerjasama dengan firma kejuruteraan tempatan Walkinshaw, trak pikap Amarok W580X ini mendapat beberapa kelengkapan naiktaraf seperti suspensi dengan kit pengangkat, opsyen pemasangan snorkel, penyerap hentak tiub berkembar, serta rim tempa bersaiz 18 inci yang dibaluti tayar all-terrain.

 


Untuk memuatkan roda off-road itu tadi, keempat-empat arka roda diperbesarkan selain bahagian bawah badan trak ini diberikan perlindungan tersendiri.

Dari segi kuasa, Amarok W580X ini didatangkan dengan enjin bentangan V6 3.0 liter turbo berkembar diesel yang menghasilkan 255 kuasa kuda dan daya kilas 580 Nm.

Kuasa itu tadi dihantar ke sistem pacuan empat roda menerusi transmisi automatik lapan nisbah kelajuan.

 


Antara kelengkapan standard yang dimuatkan termasuklah lampu utama bi-xenon dengan lampu nyalaan siang LED, kawalan iklim dua zon automatik, tempat duduk dengan pemanas terbina, alas lantai getah, serta sistem pemantauan tekanan tayar.

Bahagian luar turut mendapat kemasan tersendiri daripada Walkinshaw seperti pelindung cermin sisi berwarna hitam, bampar belakang, serta gril hadapan yang direka semula.

 


Seperti yang diberitakan sebelum ini, Volkswagen akan menggantikan Amarok dengan generasi baharu trak pikap yang dibangunkan menggunakan asas daripada Ford Ranger generasi baharu.

Generasi baharu itu bakal dipasang di kilang Afrika Selatan, dan pelancarannya dijadualkan berlangsung pada tahun hadapan.

Berita Berkenaan

Informasi
Namun dengan pakej yang ditawarkan, ada sesetengah pihak yang sudah mula garu kepala. Pening sebab…
Berita Global
Namun, salah satu daripada enjin 5.0 liter itu didapati sudah pun mendarat di Afrika Selatan dimana…
Berita Global
Menurut Chevrolet, Silverado ZR2 menawarkan pakej off-road terbukti yang boleh dibeli terus oleh…