Volvo uji sistem pengecasan nirwayar guna teksi XC40 Recharge

oleh Mohamad Hanif|
Volvo dilaporkan bakal menguji sistem pengecasan nirwayar dengan menggunakan teksi Volvo XC40 Recharge di bandar Gothenburg Green City Zone.

Syarikat operator teksi terbesar di Sweden, Cabonline akan menerima beberapa unit Volvo XC40 Recharge yang telah dilengkapi dengan unit pengecasan nirwayar untuk digunakan pada pad pengecasan jalanan yang dibangunkan oleh Momentum Dynamics.
 

xc40


Pemandu teksi XC40 Recharge hanya perlu meletakkan kenderaan di tempat parkir yang disediakan (dibantu dengan kamera 360), dan pengecasan pantas 40 kW selama 30 minit mampu menambah jarak sebanyak 100 km.

Penggunaan XC40 Recharge sebagai teksi amatlah ideal kerana secara umumnya teksi lebih banyak bergerak berbanding kereta biasa untuk tempoh sehari.
 

xc40


Menurut Mats Moberg selaku ketua unit Penyelidikan dan Pembangunan Volvo Cars berkata, "ujian teknologi pengecasan baharu bersama rakan terpilih merupakan salah satu cara untuk menilai opsyen pengecasan alternatif yang sesuai untuk model kenderaan elektrik pada masa akan datang.

 

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Dengan mengintegrasikan platform mudah alih chargEV dengan aplikasi GoCar, ia membolehkan ahli…
Berita Domestik
Menerusi kerjasama dengan ChargEV, BMW Group Malaysia menawarkan akses kepada rangkaian pengecasan…
Berita Domestik
Menerusi aplikasi Setel, pengguna dan pemilik EV boleh membuat pencarian stesen pengecasan pilihan…