Vios cipta sejarah, mendahului kedudukan 1-2 dalam acara Sepang 1000KM Endurance Race

oleh Penyumbang Rencana|
Pada 17-20 November lepas bertempat di Litar Antarabangsa Sepang, acara Sepang 1000KM Endurance Race telah diadakan melibatkan beberapa pengeluar kereta yang telah menghantar jentera lumba masing-masih untuk berentap. Antaranya ialah Toyota, yang telah menghantar Vios dan Yaris bagi memberikan saingan pada perlumbaan itu.

Toyota kembali ke perlumbaan berprestij itu diwakili dengan model Vios dan Yaris, yang kembali untuk tahun keduanya.

Bukan sahaja memberi saingan, malahan Toyota berjaya memperoleh kedudukan 5 teratas dalam kelas keseluruhan dan Malaysian Touring Car (MTC), juga mencipta sejarah apabila berjaya merangkul kemenangan 1-2 pada perlumbaan 9 jam itu.

Duta GAZOO Racing Malaysia, Tengku Djan Ley Tengku Mahaleel dan penyandang juara Vios Challenge Sporting Class Naquib Azla, memandu Vios #37 yang mewakili Toyota GAZOO Racing Malaysia berjaya memenangi tempat pertama dengan 181 pusingan dari petak pertama untuk melepasi garisan penamat 6.2 saat di hadapan saingan terdekat mereka, Yaris #39 ditempat kedua dipandu oleh Hayden Haikal dan Jwan Hii mewakili Wing Hin Motorsports iaitu Pengedar UMW Toyota Motor .

 

Vios #37

 

Tempat ketiga disandang oleh Mitchell Cheah dan Brendan Paul Anthony dari pasukan Hi Rev Dream Chaser, manakala tempat keempat disandang oleh Boy Wong dan Dannies Ng yang memandu Yaris #38 mewakili Wing Hin Motorsports .

Presiden UMW Toyota Motor, Ravindran K berkata, "Tahun 2021 ialah mengenai pembelajaran dan mendapatkan masa untuk membangunkan kedua-dua Vios dan Yaris bagi diperoleh pada cabaran 1000KM yang berprestij. Kami mempunyai program yang meluas serta kereta berdaya saing dan kami terus memenangi perlumbaan,"

"Tetapi kami terpaksa menerima penalti yang mengklasifikasikan kami di tempat ketiga Kelas MTC. Melangkah memenangi perlumbaan tahun ini dan melakukannya dengan cara di mana kita bukan sahaja mendahului dari awal hingga akhir, tetapi mempunyai tiga kereta di kedudukan lima teratas secara keseluruhan lebih daripada cukup untuk tebus kesilapan itu,”

Bermula dari petak pertama, Toyota Vios #37 dipandu Naquib mendahului ke pusingan pertama perlumbaan sebelum berada di kedudukan ketiga selepas jam pertama perlumbaan.

Dengan rakan sepasukannya, Tengku Djan mengambil alih tugas memandu memasuki jam kedua, Vios #37 naik satu kedudukan ke tempat kedua mencatatkan masa pusingan 2 minit 39.160 hampir satu saat lebih pantas daripada orang lain.

 

Vios #36 Yaris #39

 

Kehebatan Toyota di atas litar dibuktikan lagi dengan memiliki ketiga-tiga keretanya berlumba secara konsisten di 5 kedudukan teratas. Jam kedua perlumbaan seterusnya dikuasai oleh pasangan Hayden Haikal dan Jwan Hii yang mendahului perlumbaan dalam Yaris #39, manakala rakan sepasukan Boy Wong dan Dannies Ng dalam Yaris #38 memperoleh tiga kedudukan teratas.

Dengan baki 58 pusingan, pasangan Tengku Djan dan Naquib mendahului dengan kelebihan satu pusingan ke atas Hayden dan Hii, manakala Yaris #38 dari Wong dan Ng ketinggalan 58 saat di kedudukan keempat tepat di belakang Mitchell Cheah dari Hi Rev Dream Chaser. Yaris #38 yang berada di kedudukan ketiga tertinggi, dimana mereka kekal selama lebih daripada sejam tetapi dengan 13 pusingan lagi apabila Hai Cheah dari Rev Dream Chaser merampas semula kedudukan itu.

Sebanyak 77 buah jentera berbaris di grid untuk permulaan edisi ke-14 Sepang 1000KM Endurance, perlumbaan yang dijalankan lebih 180 pusingan atau sembilan jam. Perlumbaan itu menampilkan Kelas MTC dan SP2 untuk kereta bawah 1600cc dan GAZOO Racing Vios Enduro Cup yang merupakan perlumbaan khusus untuk Vios bersaing dalam siri perlumbaan Vios Challenge.

Dalam Kelas Piala GAZOO Racing Vios Enduro, pasukan bapa dan anak Al Farouk dan Abdul Miqail memandu untuk 23 Motors menyerbu kemenangan mendahului rakan sepasukan Ady Rahimy dan Amir Husin Mubarak, manakala di tempat ketiga ialah kuartet Carroof Motorsport Mirza Syahmi Mahzan, Aiman ​​Haziq, Khair Nur Adi dan Khai Nur Adli.

Al Farouk dan Abdul Miqail memperoleh hadiah wang tunai RM10,000, manakala pemenang tempat kedua dan ketiga masing-masing memperoleh RM8,000 dan RM6,000. Piala GAZOO Racing Vios Enduro menawarkan sejumlah RM30,000 dalam bentuk hadiah wang dengan pemenang tempat keempat dan kelima turut mengambil ganjaran masing-masing dengan RM4,000 dan RM2,000. Sebanyak 14 buah kereta bersaing untuk mendapatkan anugerah dalam kelas eksklusif ini.

Berikut merupakan senarai keputusan untuk acara S1K Endurance Race (MTC dan keseluruhan) dan Gazoo Racing Enduro Cup :

 

S1K Endurance Race (MTC dan keseluruhan)

1. Toyota GAZOO Racing Malaysia               Tengku Djan Ley/Naquib Azlan
2. Wing Hin Motorsports                                Hayden Haikal/Jwan Hii
3. Hi Rev Dream Chaser                               Mitchell Cheah/Brendan Paul Anthony
4. Wing Hin Motorsports Boy                        Wong/Dannies Ng
5. R Engineering HMRT                                Lee Wee Siong / Leon Khoo Beng Koon

 

GAZOO RACING VIOS ENDURO CUP

1. 23 Motors                                               Al Farouk/Abdul Miqail
2. 23 Motors                                               Ady Rahimy/Amir Husin Mubarak
3. Carroof Motorsport                                 Mirza Syahmi Mahzan/ Aiman Haziq/ Khair Nur Adi/ Khair Nur Adli. 

4. Axle Sports Alister                                 Yoong/Mikko   Nassi/Rich Pham
5. Race Rally KL                                        Shafiq Samsudin/Ahmad Nadzrie/Shasha/Kelvin Yap

Penulis: Ahmad Danial Yasin

Berita Berkenaan

Sukan Bermotor
2 perlumbaan pusingan 2 yang berlangsung pada hujung minggu lepas (19-21 Mei) di Chang…
Berita Global
Isu terbaharu itu menjejaskan kira-kira 88,000 unit kenderaan yang dipasang di Thailand dan…
Berita Domestik
Video acah tersebut menunjukkan tagline model terbaharu tersebut iaitu "Defy" bersama beberapa…