Video Raya UMW Toyota tampil pendekatan berbeza

oleh Mohamad Hanif|
Sambutan Hari Raya Aidilfitri kali ini tentunya sedikit berbeza kerana ia berlangsung dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang masih lagi diteruskan ketika ini.
PERODUA MREC Banner Campaign February 2024
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01

"Berdasarkan pengalaman Toyota sendiri ketika berdepan situasi sukar dan mencabar sebelum ini, saya percaya semangat yang kuat akan membolehkan kita mampu untuk mengharunginya dengan cekal dan tabah serta menjadi bertambah kuat. Dalam jangka masa pendek, keadaan mungkin sukar, tetapi dihujungnya nanti kekuatan dan keyakinan akan terlahir selepas kita berjaya mengatasinya," ujar Timbalan Pengerusi UMW Toyota Motor, Akio Takeyama.

UMW Toyota Motor faham bahawa ramai yang kecewa kerana tidak dapat meraikan perayaan ini di kampung halaman bersama orang tersayang. Untuk menaikkan semangat rakyat Malaysia, syarikat telah menerbitkan tiga buah video, dengan setiap satu daripadanya mempunyai pendekatan dan tema unik tersendiri, yang ditayangkan di pelbagai saluran media sosial rasminya.

 

 

 


Dalam video pertama yang dimuat naik pada 6 Mei 2020, rakyat Malaysia dipelawa untuk menghantar video mereka sendiri, menunjukkan cara masing-masing menjalani bulan Ramadan dalam mematuhi keperluan PKP untuk terus kekal di rumah. Video buatan sendiri itu kemudiannya digabungkan di dalam video yang lebih lengkap yang menggambarkan senario kehidupan dan pengalaman aktiviti dan ibadah berpuasa dalam keadaan tersebut.

Bagi video Raya pula, terdapat dua tema berbeza. Pertama, yang dimuat naik pada 21 Mei 2020, menampilkan sebuah keluarga yang sudah dapat menyesuaikan diri dengan situasi berkenaan, dan menerimanya sebagai satu pengorbanan yang perlu dilakukan. Seterusnya, video Raya kedua dikongsi pada 25 Mei 2020, menampilkan selebriti-selebriti Toyota Gazoo Racing menyanyikan lagu Raya klasik, “Senandung Hari Raya Untukmu” bagi menceriakan suasana sambutan Hari Raya, walaupun dalam keadaan terhad sempena PKP.

 


Video Raya yang pertama diterbitkan dengan cara bekerja sama dengan keluarga sebenar yang merakamkan pengalaman mereka sendiri. Seorang ayah mengendalikan kamera dan pencahayaan, sementara ahli keluarga yang lain sebagai pelakonnya, dengan rumah mereka sendiri menjadi lokasi utama.

Mematuhi semua prosedur operasi standard PKP, penggambaran ketiga-tiga video berkenaan dijalankan dengan jumlah kru yang minimum, dengan pengarah memberikan arahan melalui panggilan video. Jarak sosial sentiasa dijaga sepanjang penggambaran, kecuali ketika babak keluarga yang memaparkan aktiviti mereka yang tinggal serumah.

 

 


"Pesan utama yang ingin disampaikan melalui video-video berkenaan ialah agar kita kekal tabah dan terus mengharungi kesukaran ini bersama. Begitu juga dengan Toyota yang terus cuba bertahan dan beradaptasi untuk menyesuaikan segenap amalan dengan situasi semasa. Dengan bilik pameran dan pandu uji maya, aplikasi augmented reality dan banyak lagi, Toyota ingin memastikan orang ramai masih boleh mendapatkan produk-produknya dan dalam masa yang sama mengutamakan keselamatan semua," ujar Presiden UMW Toyota Motor, Ravindran K.

"Kami sedar musim perayaan tahun ini sangat berbeza suasananya. Dan, oleh kerana ramai yang tak dapat bersama, seluruh warga Malaysia masih dapat merayakannya dengan cara yang bermakna di rumah. Bagi pihak UMW Toyota Motor, kami mengucapkan kepada semua pelanggan dan pemilik kenderaan Toyota serta rakan niaga; Selamat Hari Raya Aidilfitri!" tambahnya.

"Kepada semua rakyat Malaysia, Selamat Hari Raya Aidilfitri dan semoga anda mendapat ketenangan serta kebahagiaan."

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Di antara penambahbaikan tersebut adalah pemasangan Lampu Hijaun Berkelip (Green Flashing Light)…
Berita Domestik
Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata pengecualian tol akan diberikan di…
Berita Domestik
Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata bagi mengimbangi perbelanjaan perlu…