UMWT pengeluar kenderaan bukan nasional nombor satu Malaysia bagi tahun 2023

oleh Penyumbang Rencana|
gambar hiasan
UMW Toyota Motor Sdn Bhd (UMWT) mengakhiri tahun 2023 dengan mengekalkan kedudukan teratasnya sebagai pengeluar kenderaan bukan nasional keseluruhan, mempamerkan kepimpinan pasaran yang berterusan untuk tahun ketiga berturut-turut.

Sementara itu, pada bulan pertama 2024, syarikat merekodkan sebanyak 6,276 unit, untuk kedua-dua jenama Toyota dan Lexus.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Presiden UMWT, Datuk K Ravindran, menzahirkan kepuasannya dengan prestasi 2023, di mana kejayaan ini mencerminkan dedikasi syarikat untuk menyampaikan kenderaan berkualiti tinggi dan perjalanan pemilikan yang tiada tandingan.

"Kami menghargai penerimaan positif daripada pasaran dan pelanggan, yang mengiktiraf kepelbagaian model dan pendekatan berpandangan jauh kami. Dalam pada menetapkan penanda aras baharu, fokus kami kekal untuk menyediakan mobiliti yang bermakna dan inovatif," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut UMWT, Toyota meneruskan kedudukannya sebagai sebagai pengeluar kereta bukan nasional pada 2023, apabila merekodkan jumlah jualan tertingginya sebanyak 108,107 unit (Toyota dan Lexus) untuk menguasai 32 peratus bahagian pasaran kenderaan penumpang bukan nasional yang besar (Toyota sahaja).

Dalam segmen kenderaan utiliti sukan (SUV), jenama itu menjual 22,533 unit dengan 19.6 peratus bahagian pasaran bukan nasional yang ketara.

Kepimpinan jenama turut diperluaskan ke segmen pikap, apabila Toyota muncul sebagai peneraju pasaran dengan 27,447 unit didaftarkan pada 2023, diterjemahkan kepada 47.2 peratus penguasaan pasaran bukan nasional.

Dalam segmen van panel, penguasaan Toyota terserlah dengan 3,424 dalam pasaran, membolehkannya menguasai 100 peratus bahagian pasaran bukan nasional.

Sejajar dengan pencapaian ini, UMWT bakal memperkenalkan inisiatif baharu bulan ini, menerusi acara 'Beyond Zero'.

Acara ini menandakan komitmen padu perjalanan Toyota ke arah neutral karbon menjelang 2050.

Pada acara ini, UMWT akan mempamerkan pelbagai penyelesaian mobiliti yang menampung kepelbagaian keperluan dan penggunaan, sejajar dengan visi Malaysia bagi pelepasan gas rumah hijau sifar bersih.

Pada bulan ini, Toyota juga terus memperluaskan akses pelanggan kepada pemilikan kereta dalam Tahun Naga menerusi promosi 'Flow of Fortunes', dengan menawarkan pinjaman 100 peratus bagi model terpilih dengan rebat tunai dan aksesori percuma bernilai sehingga RM4,500 untuk pelbagai model Toyota.

Pembeli boleh menikmati penjimatan promosi yang meluas, termasuk ansuran pembelian bulanan bermula daripada hanya RM688 bagi Vios Serba Baharu dan ansuran bulanan serendah RM658 bagi Yaris baharu.

 

Berita Harian

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Beliau berkata, jumlah tempahan tertunggak kedua-dua pengeluar kereta itu ketika ini berkurangan…
Berita Domestik
Presiden UMWT, Datuk K Ravindran, berkata komitmen syarikat melangkaui penghantaran kenderaan…
Uncategorized
Pada tahun ini, sebanyak 15 sekolah menengah di seluruh negara mengambil bahagian, yang diwakili…