Toyota GR Yaris lulus ujian Moose KM77!

oleh Mohamad Hanif|
Toyota GR Yaris - seperti yang kita semua maklum ia lahir daripada pengetahuan dan pengalaman Toyota di dalam WRC, namun bagaimana prestasi sebenar GR Yaris ini di dalam ujian terkenal pengelakan rusa moose oleh KM77?
BHPETROL Euro5 Diesel MREC Banner Campaign Sep 2023

Ya, Toyota GR Yaris merupakan entri terbaharu yang diuji oleh majalah automotif Sweeden Teknikens Varld bagi menguji sejauh mana kenderaan baharu boleh melakukan ujian pengelakan haiwan yang tiba-tiba melintas jalan pada kelajuan 77 km/j.

Berdasarkan uji kaji yang telah dijalankan, Toyota GR Yaris ternyata berjaya menunjukkan prestasi yang cemerlang, dengan rekod kelajuan terbaik 80 km/j tanpa menjatuhkan kon - 3 km/j lebih laju daripada kelajuan minimum yang diperlukan.

Menurut saluran YouTube itu lagi, Toyota GR Yaris tidak menunjukkan sebarang tanda kehilangan momentum walaupun beberapa cubaan dibuat pada kelajuan yang tinggi.

Prestasi suspensi GR Yaris itu turut dibuktikan menerusi sebuah lagi ujian slalom yang berasingan, di mana jentera cilik itu mampu untuk mengharungi segala perubahan arah pemanduan tanpa menunjukkan olengan badan yang ketara.

 

Berita Berkenaan

Berita Global
Terima kasih kepada penglibatan berterusan di dalam sukan permotoran, Toyota kini boleh menggunakan…
Berita Global
Mereka turut melancarkan kempen iklan bersiri, di mana dua daripadanya telah pun disiarkan sebelum…
Berita Domestik
Berdasarkan graf hasil larian dyno yang dikongsikan oleh Powertune Australia, enjin G16E-GTS 3…