Toyota C-HR 2019 dinaiktaraf

oleh SALINA JALIL|
Salah satu model 'berapi' pada tahun 2018 adalah Toyota C-HR, dan kini ia memasuki tahun kedua di pasaran Malaysia. UMW Toyota kini menaiktaraf kemasan kosmetik untuk tampil lebih sporti serta pilihan Aerokit yang dibangunkan oleh TRD khas untuk SUV Crossover ini.


UMW Toyota Motor Sdn Bhd telah pun berjaya menjual lebih daripada 4000 unit pada 2018 dan yakin bahawa kemasan terkini ini, ia akan menerima maklumbalas yang baik dari pelanggan mereka.
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 02

 

Untuk membezakan model 2019, C-HR terbaru diberikan reka bentuk baru pada rim aloi ringan 17 inci. Reka bentuk dual-tone yang lebih berani telah dipilih khusus untuk menyamai penampilan kenderaan yang ranggi.

 

Di samping itu, jalur hiasan baru pada bumper depan dan belakang dan penambahan cetakan badan di sepanjang sisi menyerlahkan penampilan bahagian luar badan.

 

Bagi mereka yang mahu kelihatan lebih sporti, terdapat TRD Aerokit yang telah dibangunkan. Aerokit ini menambah sambungan ke bumper depan dan belakang yang mempunyai kemasan metalik dan overfender di sekeliling gerbang roda dan memberikan imej ia yang lebih 'berotot'.

 

TRD Aerokit dihasilkan merangkumi standard Toyota yang tinggi, sama seperti kenderaan lain yang diimport dalam bentuk CBU (diimpot sepenuhnya) dari pusat pengeluaran serantau Toyota untuk C-HR di Thailand. Pemasangan dilakukan oleh golongan profesional di kemudahan UMW Toyota Motor dan bahagian ini juga diberikan jaminan. 


Terdapat enam pilihan warna di mana satu warna baharu ditampilkan iaitu warna hijau metalik (Radiant Green Metallic) yang menjadi tambahan baru untuk 2019. Lima warna lain adalah warna perak (Metal Stream Metallic), putih (White Pearl), biru (Blue Metallic), hitam (Attitude Black) and merah (Red Mica). 
Untuk menyerlahkan lagi penampilan, C-HR yang berwarna biru, hijau metalik dan merah diberikan bumbung hitam.

 

Bahagian dalaman kabin pula masih mengekalkan tema seni bina 'berlian'. Sistem infotainment juga telah dinaik taraf dengan skrin sentuh paparan 6.75 inci serta Apple CarplayTM dan Android AutoTM Connectivity. Ini bermakna aplikasi pada telefon pintar boleh diakses dari skrin paparan yang mempunyai antara muka yang lebih mudah bagi tujuan navigasi. Pengiktirafan Suara juga memudahkan operasi tertentu, yang membolehkan pemandu mengekalkan tangannya pada stereng.

 

C-HR didatangkan dengan enjin petrol Toyota 2ZR-FBE dengan anjakan 1.8 liter, menghasilkan kuasa maksimum 140 ps dan tork maksimum 171 Nm. Transmisi automatik Super ECT 7-kelajuan dengan Shiftmatic memberikan keseimbangan optimum antara prestasi dan kecekapan bahan api. Pemandu juga boleh memilih dari tiga Mod Pemanduan - Eco, Normal dan Sport.

 

Seperti model Toyota baru yang lain, C-HR dibangunkan di Senibina Global Baru Toyota (TNGA), sebuah platform yang mengubah struktur reka bentuk kereta. Platform berasaskan TNGA memungkinkan para jurutera memenuhi matlamat syarikat untuk menawarkan kereta yang lebih baik, tanpa kompromi dari segi reka bentuk atau prestasi memandu.

 

TNGA turut menyumbang kepada peningkatan perlindungan dari segi sistem keselamatan dan C-HR ini didatangkan dengan Kawalan Kestabilan Kendaraan (VSC) dan Kawalan Daya Kawalan (TRC), Alert Lalu Lintas Belakang Rear (RCTA), Sistem Pemantauan Tempat Buta (Blind spot), Kawalan Hill-start (HAC) dan juga Sistem Pemantauan Tekanan Tayar.

 

 

Kesemua cawangan Toyota di Malaysia bersedia menerima pesanan bermula dari 16 Januari 2019. Toyota C-HR 2019 ini juga masih dikekalkan pada harga bermula dari RM150,000 untuk pendaftaran peribadi. 

 

Penghantaran pertama model C-HR 2019 dijadualkan akan bermula pada bulan Februari ini.

 

Maklumat lanjut mengenai model C-HR dan Toyota lain boleh didapati di https://www.toyota.com.my atau mana-mana pengedar Toyota.
 

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Presiden UMWT, Datuk K Ravindran, berkata komitmen syarikat melangkaui penghantaran kenderaan…
Berita Domestik
Presiden UMWT, Datuk K Ravindran, menzahirkan kepuasannya dengan prestasi 2023, di mana kejayaan…
Uncategorized
Pada tahun ini, sebanyak 15 sekolah menengah di seluruh negara mengambil bahagian, yang diwakili…