TNB bina jaringan penghantaran bekalan elektrik sebelah Jambatan Pulau Pinang

oleh Mohamad Hanif|
Tenaga National Berhad (TNB) mengumumkan projek besar untuk membawa sambungan terus elektrik dari Grid Nasional dari tanah besar ke Pulau Pinang. Penyambungan itu akan melalui penghantaran talian atas untuk mengekalkan bekalan elektrik pulau itu dan akan menelan belanja RM500 juta untuk membinanya.
BHPETROL Euro5 Diesel MREC Banner Campaign Sep 2023

Projek menara transmisi monopole sepanjang 8.5km menghubungkan Pencawang Masuk Utama (PMU) Stesen Janakuasa Perai ke The Light PMU di Pulau Pinang. Yang kedua seumpamanya, rangkaian itu akan dibina selari dengan Jambatan Pulau Pinang dan TNB berkata ia akan menjadi talian keempat yang menghubungkan Grid Nasional ke Pulau Pinang, dengan tiga lagi kabel dasar selam.

Ketua Pegawai Grid TNB Husaini Husin berkata projek itu dijangka siap pada penghujung 2024. Beliau juga menegaskan bahawa ia akan menjadi satu lagi mercu tanda ikonik bagi pulau itu kerana reka bentuk unik menara talian penghantaran yang menyerupai sirih kacang yang merupakan rujukan langsung kepada asal usul nama Pulau Pinang (buah pinang).

Penghantaran talian atas bertujuan untuk memastikan sistem bekalan sedia ada Pulau Pinang tidak terjejas apabila satu-satunya stesen janakuasa di pulau SJ Gelugor, yang mempunyai kapasiti penjanaan 300 megawatt (MW), dijadualkan menamatkan kontrak perkhidmatannya pada penghujungnya. tahun 2024. Sistem semasa mempunyai kapasiti 1,130MW manakala pada Januari 2020, permintaan beban puncak yang direkodkan mencapai 777.85MW, jadi projek itu bertujuan untuk memastikan kapasiti ini stabil.

Sebelum ini, TNB telah melaksanakan penghantaran talian atas yang sama pada 2015 untuk menjana kuasa Pulau Besar di Melaka. Projek ini melibatkan 12 menara monopole sepanjang 4.2km dan hanya menelan kos RM32.5 juta, perbezaan harga yang ketara berbanding projek Pulau Pinang yang hanya dua kali ganda panjangnya.

Menurut TNB, projek penghantaran talian atas Pulau Pinang telah diluluskan oleh kedua-dua Kementerian Kewangan dan kerajaan negeri Pulau Pinang berdasarkan unjuran permintaan elektrik pulau itu sehingga 2030. Kerja-kerja fizikal, termasuk pembinaan asas menara, pemasangan struktur menara, dan kerja-kerja merentasi konduktor ditetapkan untuk bermula pada penghujung tahun ini.

Sumber: BeritaKini

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Stesen pengecasan pantas DC TNB Electron kini tersedia untuk digunakan di tiga lokasi berbeza yang…
Berita Domestik
Pengecas pantas DC TNBElectron 90 kW kini dibuka untuk digunakan oleh pemilik EV secara percuma…
Berita Domestik
Stesen-stesen tersebut, yang dijadualkan siap menjelang 2025, akan mempercepatkan pembangunan…