Team Maxxis Juara Keseluruhan bagi Cabaran Rainforest 2017 yang ke 21

oleh SALINA JALIL|
Cabaran Rainforest (RFC) dinilai sebagai 10 cabaran automotif yang paling sukar di dunia. Dan pemenang terbaharu yang perlu kita bangga adalah pengumumkan bahawa Team Maxxis 4x4 Malaysia telah memenangi gelaran kejohanan Rainforest Challenge (RFC) 2017. Kemenangan ini menandakan kemenangan hatrik trik sejarah untuk Team Maxxis dalam tiga tahun berturut-turut dari tahun 2015 hingga 2017, pencapaian penting yang tidak pernah dicapai dalam 21 tahun sejarah Rainforest Challenge.

RFC 2017 telah diadakan di Pahang dari 23 Nov hingga 4 Dis 2017 dengan peserta dari lebih 36 negara termasuk Rusia, Hong Kong / China, Equador, Colombia, Indonesia, Thailand, Sri Lanka, Vietnam, Filipina dan India. Pasukan ini melalui medan yang paling mencabar di hutan hujan alam Pahang yang bermula di Balok Kuantan pada 25 November dan berakhir di Sebarau, Pahang pada 5 Disember. Nombor kenderaan 119 yang didorong oleh Chang Chiew Shen, pemandu juara untuk: RFC dua tahun lepas, dan pemandu barunya, August Rambil, telah membuktikan diri mereka menjadi juara sekali lagi dengan mengalahkan salah satu pasukan Rusia yang paling dihormati. , nombor kenderaan 104 dipandu oleh Roman Kulbak dan pemandu bersama Pavel Kovalenko
Acara ini bermakna bahawa walaupun pembukaan Prologue kaki, yang berlangsung di Pantai Balok, Kuantan pada 25 November, penuh dengan kegembiraan di Peringkat Khas 7 (SS7). Hujan lebat pada hari berikutnya telah meningkatkan membawa paras air di pintu masuk di Sungai Lembing. Pada hari pertama, kami mempunyai kelajuan 4 km dan banyak halangan yang mencabar dengan dinding dan batu bukan statik yang besar. Semasa prolog SS nombor 8, salah satu yang luar biasa yang ditonjolkan ialah pendakian dinding 30 kaki secara menegak yang memerlukan kepakaran untuk mencuba. Team Maxxis memilih menggunakan tali winch dan memenangi separuh jalan.

Kenderaan nombor 120, yang dipandu oleh Wong Fook Sang (Wong Sang) bersama Jamal bin Jaeland @ Jailan adalah satu lagi pasukan Maxxis. Mereka turut melakukan mencuba SS pada waktu malam di Sungai Lembing walaupun dengan menggunakan kenderaan yang panjang. Dalam keadaan yang semakin gelap, mereka telah bekerjasama dengan nombor kenderaan 117 untuk menakluk kegelapan. Team Maxxis juga merupakan satu-satunya pasukan yang berjaya menyelesaikan zon senja di RFC 2017, yang dikatakan sebagai zon senja yang paling sukar dalam sejarah 21 tahun RFC. 18 jam tanpa henti bekerja keras untuk memenangi, membimbing, membantu, menggalakkan dan memandu dalam kegelapan ketika diserang tanpa henti oleh lintah dan lalat pasir.
Setelah melewati monsun, kegilaan berlumpur dan banyak kesukaran dalam pertempuran dengan pasukan Rusia, Team Maxxis 4x4 Malaysia telah benar-benar muncul sebagai juara, dengan itu menandakan penciptaan terkini M9060 Mud Trepador adalah pemenang yang benar dalam pertempuran lumpur dan batuan sungai. Tidak lupa pasukan sokongan Team Maxxis 4x4 yang telah memberikan sokongan dan usaha tanpa henti sepanjang perjalanan untuk menjadi pasukan pemenang di RFC.

 

Penaja untuk team Maxxis adalah seperti berikut:
- Maxxis International Taiwan
- Kian Hon Tyres Sdn Bhd (Maxxis Malaysia) 
- Milwaukee Power Tools
- Eurol Oil Lubricants
- Bendix Brakes Malaysia
- Tough Dog Malaysia
- Coyote Beadlocks USA
- Tirecare Malaysia
- Tenna Apparel

Berikut adalah senarai yang dimenangi oleh Team Maxxis dari kejohanan ini:
- Juara keseluruhan
- Juara Portal Axle Clas
- Juara dalam kategori Enjin Petrol Terbaik 2,000cc - 3,000cc 

Tags

Add new comment

Careta Ad

Berita Berkenaan

Berita Global
Maxxis Rubber India (MRI), anak syarikat jenama tayar Taiwan, Maxxis Group telah membuka sebuah…