Taktik baharu mencuri motosikal - menyamar sebagai pembeli

oleh Mohamad Hanif|

Seorang pelajar politeknik berputih mata selepas motosikal jenis Yamaha 125ZR miliknya dilarikan seorang lelaki yang menyamar sebagai pembeli dalam kejadian di Plaza Tol Sungai Buloh berhampiran Hospital Sungai Buloh, di sini.

Mangsa, Muhammad Zuhaili Ahmad Zarudin, 19, sebelum itu memuat naik status di Facebook memaklumkan niatnya untuk menjual motosikal tersebut dengan harga RM7,500 pada Sabtu lalu.

Kemudian, mangsa telah dihubungi seorang lelaki kira-kira jam 3.49 petang semalam yang menyatakan minat untuk membeli motosikalnya.

Mangsa yang bersetuju untuk bertemu lelaki terbabit berjumpa pada jam 9.40 malam, di Plaza Tol Sungai Buloh, hari kejadian.

Selang beberapa minit, lelaki terbabit datang bersendirian menaiki sebuah kereta jenis Perodua Myvi memberitahu mahu membuat pandu uji motosikal berkenaan sebelum membuat keputusan sama ada mahu membeli motosikal itu atau tidak.

Lelaki terbabit juga memberitahu dia meninggalkan kunci keretanya di dalam kereta untuk meyakinkan mangsa untuk membenarkannya membuat pandu uji motosikal.

Awalnya, lelaki itu dilihat menunggang motosikal berkenaan di kawasan berhampiran, namun terus menghilangkan diri ke kawasan Sungai Buloh.

Lelaki terbabit bagaimanapun tidak munculkan diri biar pun mangsa menunggu kira-kira 30 minit.

Susulan itu, mangsa membawa kereta yang ditinggalkan lelaki itu ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sungai Buloh untuk membuat laporan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sungai Buloh, Superintendan Shafa’aton Abu Bakar yang mengesahkan kejadian itu berkata, usaha memburu suspek giat dijalankan.

"Kes disiasat mengikut Seksyen 379 A Kanun Keseksaan kerana mencuri kenderaan,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

Add new comment

Careta Ad

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud, berkata kejadian itu disedari…
Berita Global
Sedar akan kemampuan diri yang tidak mampu untuk membeli setitik bahan api untuk kereta BMW-nya,…
Berita Domestik
Namun begitu, cubaan mereka gagal bila pemilik kandang memeriksa kamera CCTV bila terdengar salakan…