"Tak sampai lima bulan, jalan RM7.2 juta dah rosak!"

oleh Penyumbang Rencana|
gambar dari Sinar Harian
Jalan pintas menghubungkan Bandar Meru Raya dengan Klebang dekat Ipoh yang dibina dengan kos RM7.2 juta sudah mengalami kerosakan biarpun tidak sampai lima bulan dibuka.

Keadaan jalan terutama menghala ke Klebang dari arah Meru Raya itu mencetuskan tanda tanya bagaimana keadaan tersebut boleh berlaku serta mendatangkan kebimbangan dalam kalangan penduduk setempat.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Taman Klebang Putra 1, Dr Mohamad Azrul Azly Zarul Fu'ad berkata, keadaan jalan itu nyata mengecewakan orang ramai terutama penduduk di Taman Klebang Putra kerana tidak sampai setahun digunakan sudah mengalami kerosakan.

Jelasnya, jalan tersebut menjadi laluan utama buat lebih 3,000 penduduk di situ yang bekerja atau berurusan di Bandar Meru Raya dan kawasan sekitarnya.

"Saya mula perasan keadaan jalan ini sejak tiga minggu yang lalu. Kita hairan bagaimana begitu cepat jalan itu rosak sedangkan bulan Ogos lepas baharu sahaja dibuka. Kita pun terima banyak rungutan daripada penduduk mengenai keadaan jalan ini.

"Permukaan jalan sebegini boleh mendatangkan risiko kepada pengguna jalan raya yang kebanyakannya daripada taman ini," katanya kepada pemberita ketika ditemui Sinar Harian di Taman Klebang Putra pada Jumaat.

Mohamad Azrul berkata, tindakan segera perlu dilakukan oleh pihak berkaitan bagi membaik pulih jalan tersebut sebelum keadaan makin teruk.

Bagi seorang penduduk, Aby Rofde Shafie, 45, pula, keadaan jalan tersebut membahayakan penunggang motosikal jika tidak sempat memperlahankan kenderaan mereka.

Jelasnya, bukan itu sahaja, kenderaan yang melalui jalan berkenaan terutama kereta turut berdepan risiko mengalami pada bahagian roda disebabkan permukaan tidak sempurna.

"Kami amat berharap tindakan segera diambil bukan sahaja membaiki jalan yang rosak tetapi membuat kajian dengan teliti terhadap punca kerosakan bagi mengelak kejadian sama berulang.

"Jika tidak disegerakan, kita bimbang berlaku kejadian tidak diingini di jalan tersebut," katanya yang tinggal di Taman Klebang Putra.

Aby Rofde turut mencadangkan agar sepanjang laluan berkenaan turut dibina bonggol bagi memperlahankan kenderaan kerana terdapat segelintir pengguna mengabaikan papan tanda had laju yang ditetapkan.

gambar dari Sinar Harian

Menurutnya, pada bulan Oktober lalu telah berlaku kemalangan di jalan tersebut dan amat wajar pembinaan bonggol tersebut bagi mengelak insiden yang lebih buruk.

Sementara itu, Pengerusi Taman Chepor Idaman, Mohd Syukur Jalinu turut berharap agar kualiti jalan dapat dipertingkatkan bagi membolehkan semua jenis kenderaan melalui laluan tersebut.

Menurutnya, pembaikan jalan tersebut tidak boleh ditangguh bagi mengelak kerosakan lebih serius.

Dalam perkembangan berkaitan Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin berkata, pihaknya akan meneliti perkara tersebut.

Katanya, memandangkan jalan tersebut masih dalam tempoh waranti, laluan yang rosak akan dibaik pulih semula.

Jalan Meru Raya-Klebang dibuka kepada orang ramai pada 15 Ogos lalu dengan kos pembinaan berjumlah RM7.2 juta.

Pembinaannya dilaksanakan secara kerjasama pintar antara MBI dengan beberapa pemaju.

Berita Berkenaan

Berita Global
Ujarnya yang dikenali sebagai Ummu Hani itu lagi, banyak implikasi buruk berlaku sekiranya jalan…
Informasi
Menurut beliau, usia sesuatu jalan raya itu kebiasaannya hanya mampu bertahan antara 20 hingga 25…
Berita Domestik
Penduduk Kampung Poropot, Charls Dodee, 26, berkata, kerosakan jalan itu berlarutan sejak tiga…