Syor tutup laluan motosikal di Guthrie, Kesas & Persekutuan untuk penunggang basikal hujung minggu

oleh Mohamad Hanif|
sumber gambar: Kementerian Kerja Raya
Penunggang basikal menggesa agar pihak berkuasa membenarkan penggunaan laluan motosikal di lebuh raya utama sebagai laluan khas buat mereka pada hujung minggu.

Perkara itu disuarakan Pengasas Komuniti Plan A Bukit Jelutong, Faz Adhili dalam usaha memastikan aspek keselamatan penunggang basikal terjamin.

“Saya mengesyorkan pada hari hujung minggu, laluan motosikal di lebuhraya utama seperti Guthrie, Kesas, dan Persekutuan ditutup khas untuk penunggan basikal.

“Ini kerana pada hari minggu aliran trafik di laluan motosikal terutamanya di Lembah Klang sangat rendah.

“Saya berpendapat ini adalah pendekatan yang sangat efektif dan berkesan dan ia memerlukan toleransi antara semua pihak untuk jayakannya,” katanya dalam program AWANI Pagi yang membincangkang aspek keselamatan berbasikal pada Isnin.

Jelasnya lagi, walaupun sudah ada laluan khas buat penunggang basikal di Shah Alam dan Kuala Kumpur, namun ia tidak dapat digunakan sebaiknya.
 
Malah katanya, kebanyakan laluan khas ini dihalang apabila ada kenderaan yang parkir di laluan itu manakala ada juga yang membuka warung kaki lima di kawasan tersebut.
 
Sumber: Awani

Berita Berkenaan

Informasi
  "Kita mempunyai kawasan yang dulunya dibina bertujuan untuk mengasingkan laluan motosikal dengan…
Berita Domestik
Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal berkata, seorang…
Berita Domestik
Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Dr Khairil Anwar Abu…