Singapura menawarkan geran perdagangan e-skuter kepada pengendara penghantaran makanan

oleh SALINA JALIL|
Lebih daripada 2,800 permohonan bagi Geran Perdagangan untuk E-skuter telah diluluskan untuk pengendara dari tiga syarikat penghantaran makanan utama, kata Menteri Kanan Negara bagi Pengangkutan Lam Pin Min pada hari Isnin (16 Dis).

 

Geran bernilai (USD) $7 juta diperkenalkan pada pertengahan bulan November oleh kerajaan Singapura untuk membantu penunggang penghantaran makanan menggantikan skuter elektrik mereka dengan basikal, basikal berkuasa atau bantuan mobiliti peribadi, selepas peranti e-skuter itu diharamkan dari laluan pejalan kaki.

 

Dalam siaran Facebook, Dr Lam berkata: "Setakat ini, Lembaga Pengangkutan Darat (LTA) telah menerima lebih daripada 3,000 permohonan dan meluluskan lebih daripada 2,800 aplikasi daripada penunggang di tiga syarikat penghantaran makanan utama iaitu Grabfood, foodpanda dan Deliveroo."

 

basikal berkuasa
basikal berkuasa/power-assisted bicycle

 

Untuk memenuhi syarat geran tersebut, mereka perlu menyerahkan e-skuter mereka di tempat pelupusan yang terletak di premis Grab, Deliveroo dan Foodpanda.

 

Penunggang yang berdagang dengan e-skuter akan menerima sehingga (Singapore Dollar) $1,000 untuk membeli basikal berkuasa atau S$600 untuk basikal biasa.
 

 

Dr Lam melawat lokasi sehenti di Sin Ming di mana GrabFood membantu penunggang beralih ke peranti baharu dan membenarkan mereka mengemukakan permohonan untuk pemberian dan perdagangan dalam peranti mereka yang sedia ada di tempat yang sama.

 

Beliau mengingatkan penunggang untuk memohon pemberian sebelum tarikh akhir pada 31 Disember 2019.

 

Geran itu adalah satu komponen dari apa yang Kementerian Pengangkutan dan LTA berkata adalah "pakej bantuan peralihan" untuk membantu penunggang yang terjejas oleh larangan tersebut.

 

Dr Lam juga menasihati mereka untuk memuat turun aplikasi MyTransport.SG dan membiasakan diri dengan laluan berbasikal 440km di sekitar pulau itu.

 

eskuter

 

Pada 1 Januari 2020, kerajaan Singapura akan menguatkuasa arahan terhadap  e-skuter di laluan pejalan kaki, " katanya lagi.

 

E-skuter diharamkan dari laluan pejalan kaki dari 5 Nov lalu untuk memastikan keselamatan orang awam, berikutan peningkatan jumlah kemalangan yang melibatkan peranti e-skuter tersebut.

 

Mereka yang ditangkap kerana melanggar peraturan tersebut boleh dikenakan denda sehingga S $ 2,000 dan / atau dipenjara sehingga tiga bulan jika sabit kesalahan.

 

 

Sumber: The Straits Times/Asia News Network