Seret motosikal 8 km elak diserbu orang awam selepas kemalangan

oleh SALINA JALIL|
Gara-gara ketakutan setelah melanggar sebuah motosikal yang tiba-tiba mengubah haluan, seorang warga emas bertindak memecut kenderaan pacuan empat rodanya sambil mengheret motosikal terbabit sejauh lapan kilometer.


Dalam kejadian pukul 1.45 tengah hari di Jalan Temenggong Ahmad, Muar, pada 22 Disember lalu, pemandu wanita berusia 73 tahun itu telah menimbulkan panik kepada pengguna jalan raya lain apabila enggan memberhentikan kenderaan.

 

Kenderaan yang dipandu adalah pacuan empat roda jenis Mitsubishi itu terus dipandu sambil mengheret motosikal jenis Yamaha yang sebelum itu ditunggang seorang lelaki berusia 59 tahun.

 

Ketua Polis Daerah Muar, Asisten Komisioner Zaharudin Rasip berkata, kemalangan terbabit berlaku apabila pemandu itu gagal mengelak motosikal di hadapannya yang secara tiba-tiba telah mengubah haluan.

 

“Ketika tiba di lokasi kejadian, penunggang telah mengubah haluan dari kiri ke kanan jalan hingga menyebabkan pemandu Mitsubishi di belakang tidak sempat memberhentikan kenderaan lalu merempuhnya.

 

“Dalam kejadian itu, mangsa telah tercampak dan pemandu wanita yang ketakutan enggan keluar daripada kenderaannya.

 

“Wanita berkenaan kemudian bertindak memecut kenderaannya untuk menuju ke Balai Polis Parit Jawa sambil mengheret motosikal mangsa sejauh lapan kilometer,” katanya ketika dihubungi.

 

Menurut Zaharudin, penunggang motosikal dilaporkan cedera ringan dan dirawat di Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF) Muar, manakala keputusan ujian alkohol ke atas pemandu wanita tersebut adalah negatif.

 

Katanya, kes disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. 

 

“Kita memohon semua pengguna jalan raya agar sentiasa berhati-hati dan mematuhi peraturan bagi mengelak insiden yang tidak diingini atau lebih buruk,” katanya.

 

 

Utusan Online

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  Beliau turut berkata, siasatan awal mendapati pemandu berkenaan merempuh motosikal berkenaan…