Senarai penambahan plaza tol lorong RFID bermula April 2023

oleh Penyumbang Rencana|
gambar hiasan
Sebanyak 12 lorong Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) akan ditambah selewat-lewatnya pertengahan April 2023 bagi menangani masalah kesesakan di plaza tol.

 

Menurut kenyataan rasmi yang dikeluarkan petang ini, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan Projek Lebuh Raya Utara Selatan Malaysia Berhad (PLUS) telah mengenal pasti isu berbangkit dan memutuskan untuk menambah 12 lorong RFID di plaza tol lebuh raya berikut:-

 

 1. PLUS Sg. Besi (Plaza Tol Masuk)
 2. PLUS Jalan Duta (Plaza Tol Masuk)
 3. PLUS Shah Alam (Plaza Tol Masuk)
 4. PLUS Sungai Buloh (Plaza Tol Masuk)
 5. PLUS Rawang Selatan (Plaza Tol Masuk)
 6. PLUS Setia Alam (Plaza Tol Keluar)
 7. PLUS Setia Alam (Plaza Tol Masuk)
 8. PLUS Subang (Plaza Tol Masuk)
 9. PLUS Putra Mahkota (Plaza Tol Masuk)
 10. PLUS Kajang (Plaza Tol Masuk)
 11. Jambatan Pulau Pinang Jambatan Pulau Pinang
 12. Lebuhraya Butterworth-Kulim (BKE) Kubang Semang

 

Menurut PLUS, Lebuhraya Utara-Selatan menggunakan sistem tol tertutup di mana jumlah kadar tol dikira berdasarkan pintu masuk dan keluar. Caj penalti akan dikenakan apabila keluar dari lebuh raya jika sistem tol tidak dapat mengesan pintu masuk.

 

"Oleh itu, jika penumpang telah memasuki lebuh raya menggunakan RFID, mereka juga mesti keluar dari lebuh raya menggunakan RFID.

 

 

"Begitu juga, jika anda mempunyai kad Touch N Go di dalam kereta, pemandu harus masuk dan keluar lebuh raya dengan mengetik kad yang sama di plaza tol untuk mengelakkan penalti," kata kenyataan itu.

 

Untuk makluman, projek rintis RFID bagi sistem tertutup di Lebuhraya PLUS mula dilaksanakan di jajaran Hutan Kampong – Sungai Dua sejak 22 Julai 2020 sehingga 30 Oktober 2021.

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Menurut laporan Sinar Harian, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, penambahan…