Senarai 23 Konsesi Tol tawar diskaun 10 hingga 33 peratus pada 1 Syawal

oleh Mohamad Hanif|
Modenas

Bagi meraikan Hari Raya Aidilfitri tahun ini, 23 syarikat konsesi lebuhraya akan menawarkan diskaun tol diantara 10 hingga 33 peratus kepada pengguna-pengguna kenderaan kelas 1 pada hari pertama Hari Raya Aidilfitri. 

Rujuk lampiran yang disertakan: 

 


Manakala sebanyak tiga (3) lebuh raya hanya memberikan diskaun tol di plaza tol tertentu seperti berikut:

  • Plaza Tol Ampangan, Lebuhraya Kajang – Seremban (LEKAS);
  • Plaza Tol Pulau Indah, Lebuhraya Lembah Kelang Selatan (SKVE); dan
  • Plaza Tol Perling dan Plaza Tol Lima Kedai, Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia Singapura (LINKEDUA).
     

Pengguna dinasihatkan untuk merancang perjalan lebih awal dengan mengikuti Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (Travel Time Advisory) yang telah disediakan oleh pihak PLUS Berhad dan ANIH Berhad.

Pengguna juga boleh mendapatkan maklumat trafik terkini daripada pusat pengurusan trafik (TMC) LLM yang beroperasi 24 jam sehari melalui talian 1800-88-7752 atau akaun Twitter @LLMinfotrafik.    
 


Dalam masa yang sama, Persatuan Syarikat Konsesi Lebuhraya Malaysia (PSKLM) dengan sokongan pihak Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR), Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM), menganjurkan Kempen Advokasi Keselamatan Lebuhraya menjelang perayaan Hari Raya Aidilfitri 2019 di Lebuhraya Grand Sepadu yang dilancarkan oleh YB Tuan Baru Bian, Menteri Kerja Raya.

Kempen Advokasi ini bertujuan untuk memberi kesedaran kepada pengguna lebuh raya berhubung pentingnya mengamalkan etika pemanduan berhemah dan bertimbang rasa di lebuh raya. 
 


Di samping itu, ianya merupakan sebahagian daripada usaha murni untuk mengurangkan kadar kemalangan yang meningkat saban tahun. Semasa musim perayaan Hari Raya Aidilfitri ini, dijangkakan pertambahan trafik harian adalah sebanyak 20 hingga 30 peratus di Lebuhraya PLUS dan lebuh raya utama yang lain. 

Larangan penggunaan kenderaan berat di jalan dan lebuh raya akan turut dikuatkuasakan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) selama 5 hari, iaitu pada 1 hingga 3 Jun 2019 sebelum Hari Raya dan 8 hingga 9 Jun 2019 selepas Hari Raya. 
 


Inisiatif proaktif ini termasuklah langkah Kerajaan mengeluarkan arahan henti kerja (stop order work) di lebuh raya kecuali bagi kerja - kerja kritikal untuk tempoh 15 hari iaitu bermula dari 29 Mei hingga 13 Jun 2019. 

LLM juga telah mengenalpasti 10 lokasi blackspot di Lebuhraya PLUS dan LPT pada tahun 2017. 

Sebanyak RM1.3 juta telah dibelanjakan oleh syarikat konsesi terlibat untuk tujuan penambahbaikan dan ini telah dibuktikan keberkesanannya apabila sebanyak 54 peratus pengurangan kadar kemalangan 2018 di lokasi-lokasi tersebut.
 

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
“Dengan merujuk kepada cadangan tarikh pelaksanaannya iaitu 1 Februari 2020, pihak kami sedang…
Berita Domestik
Lim juga berkata kerajaan perlu segera membuat keputusan kerana kerajaan telah membekukan semua…
Berita Domestik
Sumber tersebut mengesahkan terdapat tawaran daripada RRJ Capital untuk memperoleh pegangan…