Satu lagi pesawat Boeing hadapi masalah teknikal: 50 orang cedera, 1 parah

oleh Firdaus Razani|
Sekurang-kurangnya 50 orang cedera dalam pesawat Boeing 787-9 dari Sydney ke Auckland yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan Chile LATAM.
PERODUA MREC Banner Campaign February 2024
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01

Ia selepas pesawat tersebut telah mengalami masalah teknikal yang menyebabkan ia kehilangan altitud ketinggian secara tiba-tiba.

Menurut New Zealand Herald, perkara tersebut merupakan dari isu teknikal yang menyebabkan "pergerakan kuat" di dalam penerbangan dan menyebabkan kehilangan altitud ketinggian secara tiba-tiba.

Beberapa penumpang dan anak kapal telah telah terangkat dalam pesawat akibat kejatuhan altitud secara tiba-tiba.

BBC melaporkan bahawa 12 orang dari kedua-dua penumpang dan anak kapal telah dibawa ke hospital selepas pesawat itu mendarat, salah seorang daripada mereka dalam keadaan serius.

Menurut FlightAware, penerbangan LA800 yang terjejas ialah Boeing 787-9 Dreamliner dan ia berjaya mendarat di Auckland pada jam 4:26 petang. waktu tempatan.

Insiden tersebut berlaku di tengah-tengah penerbangan, dengan kira-kira sejam lagi dalam perjalanan, kata laporan.

LATAM memberitahu saluran berita bahawa beberapa penumpang dan kru kabin "terjejas" oleh kejadian itu dan dirawat oleh kakitangan perubatan di lapangan terbang.

"Latam kesal atas kesulitan dan kecederaan yang mungkin menyebabkan penumpangnya, dan mengulangi komitmennya terhadap keselamatan sebagai keutamaan dalam rangka kerja standard operasinya," tambah syarikat penerbangan itu.

LATAM mahupun Boeing tidak mengulas punca kejadian dan pesawat itu dijadualkan terbang dari Auckland ke Santiago, Chile lewat petang Isnin.

Penerbangan itu kini telah dibatalkan dan penerbangan baharu akan berlepas ke Santiago pada malam Selasa, lapor Radio New Zealand.

Tidak jelas jika jadual perjalanan yang dijadualkan semula akan menggunakan pesawat yang berasingan ataupun tidak.

 

SUMBER : REUTERS

Berita Berkenaan

Berita Global
Januari lepas, Boeing membuka sebuah pusat kejuruteraan dan teknologi di Bengaluru dengan kos…
Berita Global
Cadangan ini bakal dibentangkan dalam satu mesyuarat akan datang sempena sasaran syarikat pembuat…
Berita Global
  Pada 2022 secara keseluruhan, Boeing menghantar sejumlah 480 pesawat komersial, iaitu…