Saintis ajar ikan emas memandu!

oleh Mohamad Hanif|
Saintis di Universiti Israel berjaya 'mengajar' seekor ikan emas untuk memandu, walaupun ia bukanlah pemanduan yang biasa kita buat sebagai seorang manusia.
PERODUA MREC Banner Campaign February 2024

Berdasarkan kajian terbaharu oleh para pengkaji dari Ben-Gurion University of the Negev mendapati kebolehan navigasi secara semula jadi ikan emas membolehkan haiwan tersebut 'memandu' menuju ke poin yang ditetapkan.

Eksperimen pemanduan ini terdiri daripada sebuah akuarium yang diletakkan atas robot bermotor yang dilengkapi sistem komputer, penderia LiDAR, serta kamera yang mengesan pergerakan ikan tersebut.
 

Fish


Sistem kamera itu tadi akan merekodkan pergerakan ikan di dalam air sebelum menterjemahkannya kepada arah pemanduan yang sebenar, dan ikan tersebut diajar untuk menuju ke sasaran berwarna sebelum diberikan hadiah makanan.

Setelah beberapa hari eksperimen tersebut dijalankan, mereka mendapati ikan emas tersebut berjaya menuju ke sasaran yang telah ditetapkan.

Malah, saintis tersebut mendakwa ikan emas itu mampu menyelesaikan misi walaupun beberapa kali terganggu akibat terlanggar dinding serta tidak tertipu dengan sasaran palsu yang sengaja diletakkan oleh para pengkaji.

Video 'pemanduan' ikan emas tersebut boleh ditonton pada pautan di bawah:

 

Sumber: Ben-Gurion University of the Negev