Saga masuk laluan bertentangan, penunggang motosikal tercampak dalam sungai

oleh SALINA JALIL|
Seorang penunggang motosikal berkuasa tinggi tercampak ke dalam Sungai Perak selepas terlibat kemalangan dengan sebuah kereta di Jambatan Batu 5 di Teluk Intan pada semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.30 petang itu, lelaki berusia 36 tahun berjaya diselamatkan oleh kumpulan pemancing udang yang kebetulan berada di lokasi kejadian.
AION MREC Banner Campaign May 2024

 

Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Kamaruddin Mat Salleh berkata, siasatan mendapati kemalangan itu berpunca daripada sebuah kereta jenis Proton Saga yang dipandu lelaki berusia 52 tahun yang memasuki laluan bertentangan sebelum dirempuh motosikal mangsa.

 

“Siasatan awal mendapati kereta itu dari arah Sarang Tiong hendak menuju Ke Teluk Intan telah brek mengejut untuk mengelak kenderaan di hadapan yang dipandu perlahan dan memasuki laluan bertentangan.

 

“Tiba-tiba mangsa yang menunggang motosikal jenis Benelli dari arah depan telah melanggar bahagian tepi kereta terbabit hingga melambung atas jalan sebelum terjatuh ke dalam sungai,” katanya.

 

Mangsa berusia 36 tahun patah kaki kanan dan retak tulang pinggul dalam kejadian pada pukul 4.30 petang manakala motosikal mangsa berada di atas jambatan.

 

Katanya, mangsa yang cedera dihantar mendapatkan rawatan di Hospital Teluk Intan. "Kes disiasat mengikut Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987," katanya.

 

Sementara itu, saksi, Zunaidee Mohd Yusuf, 52, berkata, dia bersama tiga rakan terkejut apabila melihat mangsa melayang terjatuh ke dalam sungai selepas terdengar bunyi dentuman kuat dari arah jambatan.

 

“Saya bersama tiga rakan lain ketika itu sedang memancing udang galah dengan menyewa bot tidak jauh dari jambatan.

 

“Melihat kejadian itu, kami menghala bot ke arah mangsa selepas ternampak mangsa timbul dengan lengkap berjaket, topi keledar, kasut dan bersarung tangan,” katanya.

 

Katanya, kami semua berasa lega apabila mangsa masih lagi sedar dan segera menariknya ke dalam bot kerana arus yang deras sebelum diserahkan kepada pegawai perubatan.

 

 

Sinar Harian

Berita Berkenaan

Pelancaran Motosikal
TNT25N dikuasakan oleh enjin silinder tunggal, DOHC, bersesaran 249 cc sejukan cecair dipadankan…
Pelancaran Motosikal
Skuter ini dikuasakan oleh nadi silinder tunggal empat lejang sejukan udara bersesaran 124 cc yang…
Berita Domestik
Terdahulu, kempen perkhidmatan bantuan banjir dilancarkan oleh MForce khusus buat mangsa yang…