Renault-Geely sah bangunkan enjin bersama

oleh Firdaus Razani|
Syarikat usahasama baharu Renault-Geely yang diumumkan pada Julai lalu, baru-baru ini secara rasmi telah ditubuhkan, bertujuan untuk menjadi "peneraju global" dalam pembangunan, pembuatan dan pembekal enjin.

Horse, firma teknologi powertrain ICE baharu yang berpangkalan di London yang dibentuk oleh Renault dan Geely, akan menghasilkan kira-kira lima juta unit setahun.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Antara rangkaian kuasa yang difokuskan adalah hibrid, petrol dan diesel dalam misi untuk memancarkan rangkaian model mereka.

Unjuran awal untuk usahasama itu menunjukkan perolehan tahunan awal sebanyak £13 bilion dan kedua-dua firma induk Perancis dan China masing-masing akan memegang 50 peratus kepentingan.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Renault Luca de Meo berkata "pemain baharu" ini akan "mengganggu permainan" dan "membuka jalan" untuk teknologi ICE ultra-rendah pelepasan baharu.

“Berkongsi dengan syarikat terkemuka seperti Geely untuk mencipta pemain baharu dengan keupayaan dan kepakaran untuk membangunkan enjin pembakaran dalaman pelepasan ultra-rendah dan teknologi hibrid ekonomi tinggi adalah kunci untuk masa depan.”katanya.

 

renault

 

Tambah beliau “Melalui Horse, Renault Group boleh mencapai kepimpinan dan skala di seluruh dunia dalam sektor yang mewakili lebih daripada 80 peratus perniagaannya.

“Bersama-sama kami akan bangkit untuk menghadapi cabaran penyahkarbonan dengan inovasi di barisan hadapan operasi kami.”

Pengerusi Geely Li Shufu berkata Horse akan "menjadi peneraju global dalam teknologi hibrid, menyediakan penyelesaian pelepasan rendah untuk pembuat kereta di seluruh dunia".

Li meneruskan: “Untuk industri mencapai pelepasan sifar bersih dalam dekad akan datang, sinergi global, pelbagai teknologi dan perkongsian kepakaran adalah penting.

Horse akan merangkumi 17 kilang di seluruh dunia dan lima pusat R&D di tiga benua, menggaji kira-kira 19,000 kakitangan dan sistem bekalan ke 130 negara.

 

Laporan penuh di AutocarUK