Puspakom saran pemandu kereta aplikasi seru-pandu segera buat pemeriksaan

oleh Mohamad Hanif|

PUSPAKOM Sdn Bhd (PUSPAKOM) menyarankan agar semua pemandu kenderaan E-Hailing tidak menunggu hingga saat akhir untuk membawa kenderaan mereka hadir menjalani pemeriksaan di PUSPAKOM, sebelum peraturan E-Hailing dikuatkuasakan bermula 12 Julai 2019.

Sementara itu, PUSPAKOM telah mengambil pelbagai inisiatif dan langkah yang proaktif bagi memenuhi permintaan pemandu kenderaan E-Hailing. Ini adalah tanda keprihatinan PUSPAKOM terhadap para pengusaha dan pemandu E-Hailing.

Antaranya adalah seperti berikut:

Lanjutan waktu operasi khas bermula 1 April 2019

 

  • operasi 7 hari seminggu di 19 cawangan terpilih
  • operasi 6 hari seminggu di 10 cawangan terpilih
  • operasi tambahan 2 jam di 19 cawangan terpilih

 

Taklimat khas untuk pemandu aplikasi seru-pandu

  • bermula dari April hingga Julai bertujuan untuk mendekati dan membantu para pengusaha dan pemandu memahami prosedur dan piawaian pemeriksaan di tiga cawangan (Petaling Jaya, Mak Mandin dan Taman Daya)

Garis panduan seru-pandu khas kepada pemandu

“Walaupun pihak kami telah bersedia menerima kehadiran kenderaan E-Haling semenjak Januari 2019 lagi, namun sehingga kini cawangan kami masih belum menerima kenderaan bagi menjalani pemeriksaan tersebut,” menurut Ketua Pegawai Eksekutif PUSPAKOM, Shukor Ismail.
 


“Pihak kami berharap agar para pemandu E-Hailing yang mempunyai kenderaan berusia 3 tahun dan ke atas daripada tarikh pendaftaran, membawa kenderaan tersebut ke cawangancawangan PUSPAKOM pada hari Sabtu dan Ahad ini, untuk merebut peluang pemeriksaan E-Hailing khas untuk mereka.,” tambah Shukor.

“Kami menggalakkan para pengusaha dan pemandu E-Hailing untuk menggunakan sistem temujanji dalam talian melalui website www.mypuspakom.com.my atau melalui applikasi MyPUSPAKOM bagi merancang waktu pemeriksaan mereka. Kami komited bahawa pemeriksaan akan selesai dalam masa 1 jam,” kata Shukor.

 


“Kami juga menyediakan Perkhidmatan Unit Bergerak Trak PUSPAKOM dengan kuantiti kenderaan yang tertentu. Para pengusaha boleh menghubungi kami untuk membuat temujanji,” tambah Shukor.

Untuk sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut, para pelanggan boleh menghubungi talian bebas tol PUSPAKOM di 1-800-88-6927 atau emel [email protected] atau layari laman Facebook rasmi PUSPAKOM Sdn Bhd atau laman sesawang www.puspakom.com.my

Add new comment

Careta Ad

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Hari bersama pelanggan ini akan berlangsung di cawangan terpilih Puspakom bermula 19 Ogos sehingga…
Berita Domestik
Jumlah tersebut katanya bergantung kepada kerumitan masalah kenderaan itu atau ia perlu menggunakan…
Berita Domestik
Ini adalah berikutan pemeriksaan kemalangan ke atas bas sekolah tersebut bersama dengan PDRM, JPJ…