PUSPAKOM lancar sistem MyPUSPAKOM

oleh DIANA ISMADI|
KTM aspiRC MREC Banner Campaign October 2023
HONDA CITY MREC Banner Campaign November 2023

PUSPAKOM Sdn. Bhd. (PUSPAKOM) kini telah memperkenalkan sistem temujanji pemeriksaan atas talian baharu, MyPUSPAKOM bagi memudahkan pelanggan untuk membuat temujanji pemeriksaan kenderaan di PUSPAKOM.

 

Di peringkat awal, sistem MyPUSPAKOM ini hanya akan dilaksanakan di pusat pemeriksaan kenderaan PUSPAKOM Shah Alam dan Padang Jawa bermula pada 28 Ogos 2017 bagi slot temujanji pemeriksaan bermula 11 September 2017. Perlaksanaan sistem ini dijangka akan diperluaskan secara berperingkat ke semua pusat pemeriksaan kenderaan PUSPAKOM di seluruh negara.

 

Melalui sistem ini, pelanggan boleh membuat temujanji dan pembayaran pemeriksaan kenderaan secara atas talian melalui aplikasi MyPUSPAKOM atau laman sesawang www.mypuspakom.com.my.

 

MYPUSPAKOM

 

Pada masa ini, applikasi ini hanya boleh dimuat turun dari Google Play. Pelanggan yang membuat temujanji menggunakan sistem MyPUSPAKOM akan dikenakan bayaran caj pemprosesan RM3.50. Sebagai alternatif, pelanggan juga boleh “walk-in” ke pusat pemeriksaan PUSPAKOM tanpa temujanji.

 

Untuk membiasakan pengguna dengan sistem baharu ini, pelanggan yang membuat temujanji menggunakan MyPUSPAKOM untuk pusat pemeriksaan Shah Alam dan Padang Jawa akan dikecualikan caj pemprosesan. Tempoh pengecualian adalah bagi slot temujanji bermula pada 11 September 2017 sehingga 8 Oktober 2017.

 

Ketua Pegawai Eksekutif PUSPAKOM, Mohammed Shukor Ismail berkata, “Sistem MyPUSPAKOM ini amat mudah dan cepat kerana pelanggan boleh membuat temujanji dan pembayaran pada bila-bila masa dan di mana sahaja dengan hanya menggunakan peralatan mudah-alih atau telefon bimbit”.

 

“Dengan MyPUSPAKOM, urusan syarikat mahupun individu untuk membuat temujanji pemeriksaan akan menjadi lebih senang, dan pembayaran untuk slot pemeriksaan kenderaan juga akan dibuat secara atas talian”.

 

PUSPAKOM

 

“Mereka hanya perlu hadir di cawangan PUSPAKOM yang terpilih dan berurusan secara “cashless” atau tanpa tunai mengikut slot pemeriksaan kenderaan yang ditempah melalui MyPUSPAKOM” kata Shukor.

 

Melalui MyPUSPAKOM, pelanggan dapat mengetahui kekosongan slot, tarikh dan masa untuk pemeriksaan kenderaan di semua cawangan dan lokasi pemeriksaan PUSPAKOM di seluruh negara, malahan boleh menyemak rekod temujanji dan pemeriksaan kenderaan.

 

Dengan menggunakan sistem MyPUSPAKOM, pelanggan dapat mengetahui caj sebenar pemeriksaan kenderaan di PUSPAKOM, ini dapat mengelakkan daripada tertipu dan dikenakan caj perkhidmatan yang terlampau tinggi oleh perkhidmatan “runner” ataupun orang tengah.” “PUSPAKOM sentiasa berusaha menambahbaik perkhidmatan selaras dengan kehendak pelanggan dalam memberi kemudahan perkhidmatan pemeriksaan kenderaan yang telus dan efisyen.

 

Untuk maklumat lanjut berkenaan Sistem Temujanji Pemeriksaan Atas Talian baharu, MyPUSPAKOM, pelanggan boleh menghubungi Pusat Bantuan Khidmat Pelanggan di talian 1-800-22-2210 atau layari laman sesawang MyPUSPAKOM di www.mypuspakom.com.my untuk membuat tempahan dan pembayaran pemeriksaan kenderaan secara atas talian

 

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Dari jumlah itu, kira-kira 296,000 buah kenderaan dapat dihindarkan dari berada di atas jalan raya…
Berita Domestik
Langkah tersebut bertujuan untuk mengukuhkan integriti dan mengekalkan amalan tertinggi bagi…
Berita Domestik
Pemilik yang ingin mendapatkan pemeriksaan percuma boleh hadir terus ke mana-mana cawangan PUSPAKOM…